Rusya'dan Devlet Bahçeli'ye yanıt!

Rusya'dan Devlet Bahçeli'ye yanıt!

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de Türk askerlerinin ölümünden Rusya ve Suriye hükümetini sorumlu tutmaya çalışan ve Rusya ile ilişkileri yeniden gözden geçirme çağrısında bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarını şaşkınlıkla karşıladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis Grup toplantısındaki konuşmasını değerlendirerek, şu açıklamayı yaptı;

"Suriye'nin kuzeybatısında gerilim sürerken soğukkanlılığın sergilenmesi, Suriye'deki krizin çözümü konusunda ülkelerimiz arasındaki yapıcı diyaloğa hiçbir şekilde katkıda bulunmayan kışkırtıcı yorumlardan kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz. Trajik olayların, iç siyaset tartışmalarında "puan" kazanma amacıyla kullanılmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz." denilirken, Astana süreci kapsamında Ankara ile yakın temas halinde olmaya devam ettiklerini kaydeden Rusya Dışişleri Bakanlığı, "İdlib'deki durumun istikrara kavuşturulması amacıyla 17 Eylül 2018 tarihli Soçi mutabakatının kapsamlı bir şekilde uygulanmasından yanayız" ifadelerine yer verdi. 

BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMASI

Bahçeli, İdlib krizinin Rusya'nın hava desteğini alan rejim güçlerinin hunhar saldırılarını yoğunlaştırmasıyla farklı bir boyut kazandığını kaydetti. Suriye rejiminin İdlib'de Türk askerini hedef aldığını belirten Bahçeli, "Artık buna tahammül edecek halimiz kalmamıştır. Rejim güçlerine misliyle karşılık verilse de yüreğimizin yangını katil Esad defolup gidesiye kadar soğumayacaktır. Esad katildir, suçludur, gayri meşrudur, husumetin kaynağıdır. Hem Suriye'yi hem de Türkiye'yi eşzamanlı idare etmeye, durumu kurtarmaya, kontrollü ve sürdürülebilir istikrarsızlık stratejisiyle bölgesel ve tarihsel emellerini gerçekleştirmeye çalışan Rusya iyi niyetli değildir. Hükümetin Rusya ile ilişkileri tekrardan gözden geçirmesi samimi dileğimizdir. Rusya, Suriye'deki çatışma ve gerilim ortamının sürekli ve sınırlı bir çerçevede devamını sağlayarak kriz ve kaos üzerine kendi hesap ve hedeflerini kademe kademe inşa etmektedir. Bunu görmek, bunu idrak etmek lazımdır. Ne Astana'dan, ne Soçi'den, ne Cenevre'den, ne de diplomatik temaslardan herhangi bir sonuç bugüne kadar çıkmamış, çıkması da beklenmemelidir" diye konuştu.

'YANSIN SURİYE, YIKILSIN İDLİB' 

Bahçeli, Suriye'nin resmen olmasa bile Rusya'nın fiili sömürge ülkesi haline geldiğini, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın yularının Moskova'ya bağlandığını kaydetti. Bahçeli, şunları söyledi: "Demem odur ki, şehitlerimizin vebali saldırgan Suriye kadar buna ortam açan, perde gerisinde teşvik ve tahrik eden Rusya'nın omuzlarındadır. Bu gerçekle yüzleşmek şarttır. Suriye'de var olan krizi çözmek için siyasi ve diplomatik temaslar aldatmadır, masaldır, oylanmadır. Esad tahtından indirilmeden ne Suriye'ye ne de Türkiye huzur gelecektir.  

Rusya Devlet Bahçeli Suriye