Rockefeller'den BMGK'ya şaşırtan talep: Picasso'nun Guernica eserini geri verin

Birleşmiş Milletler
Rockefeller'den BMGK'ya şaşırtan talep: Picasso'nun Guernica eserini geri verin

Pablo Picasso'nun dünyaca ünlü savaş karşı tablosu Guernica'nın duvar halısı versiyonu, 36 yıldır asılı olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) girişindeki duvardan kaldırıldı

Pablo Picasso'nun dünyaca ünlü savaş karşı tablosu Guernica'nın duvar halısı versiyonu, barış ve güvenliğin sağlanmasından sorumlu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) girişindeki 36 yıldır asılı olduğu duvardan kaldırıldı. 

Duvar halısının sahibi Nelson Rockefeller Jr, yıllar önce  Rockefeller ailesi tarafından BM'ye ödünç verilen tabloyu geri istedi. 

Bunun üzerine Picasso'nun savaşın vahşetini gözler önüne seren dünyaca ünlü eserinin duvar halısı versiyonu, BM Güvenlik Konseyi'nin girişindeki asılı olduğu yerden indirildi. 

Fransız Jacqueline de La Baume-Dürrbach tarafından dokunan duvar halısı, sahibi Amerikalı iş adamı Nelson Rockefeller tarafından 1984'te BM'ye ödünç verilmişti.

''Guernica''nın duvar halısı versiyonu, 1985 yılından beri BM'de sergileniyordu. 

İspanya’da bir kasaba olan Guernica, Franco'nun Nazi ve faşist İtalyan kuvvetlerinin yeni uçaklarını test etmesine izin vermesiyle büyük bir katliama tanık olmuş, bombalamalar Guernica'yı yerle bir etmişti. Beş bin nüfusa sahip Guernica'da 1654 kişinin öldüğü ve çok sayıda sivilin yaralandığı kayıtlara geçmiş, Paris'te yaşayan Picasso memleketinde yaşananları resme dökmüş, katliamın geride bıraktığı siyahı ve küllerin grisiyle en ünlü savaş karşıtı tablo olan 'Guernica' tarihe geçmiştir. 

Kaynak: AA

Pablo Picasso Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Guernica