Putin karşıtı muhalif Navalny hapisten böyle seslendi: Bana Kur'an-ı Kerim vermiyorlar!

Rusya
Putin karşıtı muhalif Navalny hapisten böyle seslendi: Bana Kur'an-ı Kerim vermiyorlar!

Putin karşıtlığıyla bilinen ve tüm dünyanın serbest bırakılması çağrısı yaptığı Rus muhalif Aleksey Navalny, kendisine Kur'an-ı Kerim vermeyi reddettikleri gerekçesiyle Rusya'da bulunduğu hapishane yönetimini mahkemeye verdiğini duyurdu.

Navalny, Instagram üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, cezasını çektiği hapishanede kendini geliştirebilmek için çeşitli hedefler koyduğunu belirtti.

Hedeflerinden birinin de Kur'an-ı Kerim'i ve Hazreti Muhammed'i derinden anlamak olduğuna işaret eden Navalny, "Bana Kur'an-ı Kerim vermiyorlar. Bu son derece sinir bozucu." ifadesini kullandı.

Etrafında herkesin İslam'ı ve Müslümanları konuştuğunu belirten Navalny, "Elbette bunların yüzde 99'u ne hakkında konuştuğunu bilmiyor. Ben de Müslüman olmayan Rus siyasetçiler arasında Kur'an-ı Kerim'i en iyi bilen olmaya karar verdim. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'i incelemenin bir Hristiyan olarak gelişimime de katkı sunacağını fark ettim." değerlendirmesinde bulundu.

"KURAN-I KERİM'İ OKUMAK DA MI YASAK?"

Hapishaneye gelirken çok sayıda kitap getirdiğini ve tümünün "aşırılıkçılık" denetiminden geçtiğini anlatan Navalny, şu ifadeleri kullandı: "Bu denetimler 3 ay sürüyor. Kur'an-ı Kerim'i de aşırılıkçılık denetiminden geçirmek aptalca ve yasa dışı. Bu yüzden hapishane yönetimini mahkemeye verdim. Daha ne kadar sabredebilirim? Kur'an-ı Kerim'i de okumak yasak mı? Kitaplar her şeyimizdir ve eğer kitap okumak için de mahkemeye gideceksem, giderim."

MÜSLÜMANLARA YAKLAŞIMI

Navalny, 2006'da Rusya'da aşırı sağcı milliyetçilerin katıldığı "Rus Yürüyüşü" etkinliğinin organizatörleri arasında yer almış, 2007'de YouTube üzerinden yayımladığı bir videoda da Kafkas Müslümanlarını ima ederek hakaret içeren sözler söylemişti.

Müslümanlara karşı çeşitli aşağılayıcı ifadeleri de zaman zaman tepki çeken Navalny, Moskova'daki Müslümanlar için daha fazla cami inşa edilmesine de karşı çıkmıştı.

SAĞLIK DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR... "ARTIK ÇOK ZOR KONUŞUYOR"

Zehirlendikten sonra Almanya'da tedavi olan Rusya'ya dönüşü sırasında ise tutuklanarak Vladimir Bölgesi'ndeki bir hapishaneye gönderilen Rus muhalif lider Alexey Navalny mahkeme kararı, kötü muamele ve cezaevi koşullarını gerekçe göstererek geçtiğimiz 31 Mart tarihinde açlık grevine başladığını duyurmuştu.

Navalny'nin eşi Yulia Navalnaya cezaevi ziyaretinin ardından Navalny’nin son durumu hakkında sosyal medya üzerinden açıklama yaptı. Navalnaya eşi ile cam bir bölmeden bir telefon aracılığıyla görüştüğünü belirterek, Navalny'nin durumunun oldukça kötü olduğunu dile getirdi.

Navalnaya, "Hala pozitif ve neşeli. Ancak çok zor konuşuyor ve bazen telefonu bıraktıktan sonra dinleniyor ve sonrasında tekrar konuşuyor" ifadelerini kullandı. Eşinin Eylül ayından sonra çok kilo verdiğini ifade eden Navalnaya, şu an Navalny'nin 1.90 boyunda ve 76 kilo olduğunu belirtti.

Navalnaya ayrıca, eşinin doktor talebinin yerine getirilmediğini ve bunun hukuksuz bir uygulama olduğunu ifade ederek, eşi için çok endişelendiğini açıkladı.

Kaynak: AA

Aleksey Navalny Rusya Kur'an-ı Kerim Rusya haberleri