Müslüman belediye başkanının telefonuna Türkiye dönüşü ABD'de el kondu

Müslüman belediye başkanının telefonuna Türkiye dönüşü ABD'de el kondu

ABD'deki bir ilçenin Müslüman belediye başkanı Hayrullah, ailesiyle Türkiye'ye yaptığı ziyaretin dönüşünde JFK Havalimanı'nda 3 saat sorgulandı ve telefonuna el kondu. Hayrullah, görevlinin "Türkiye'de hiçbir teröristle görüştünüz mü" sorusuyla şok oldu

1980'de Suriye'den ABD'ye göç eden ve eski bir eğitimci olan, 2005'ten bu yana da Prospect Park Belediye Başkanı olarak görev yapan 44 yaşındaki Hayrullah, New Jersey eyaletinin önde gelen seçilmiş Müslüman yetkililerinden biri olarak biliniyor.

ABD'nin New Jersey eyaletinde 2005'ten bu yana Prospect Park Belediye Başkanı olarak görev yapan Müslüman Muhammed Hayrullah, eşi ve 4 çocuğuyla Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından dönüşte JFK Havalimanı'nda gümrük görevlileri tarafından 3 saat boyunca alıkoyulduğunu, cep telefonuna el konduğunu açıkladı. CNN'e yaptığı açıklamalarda Hayrullah, neden kendisinin seçildiğini görevlilere sorduğunda tesadüfi olarak seçildiğini söylediklerini fakat kendisinin buna inanmadığını belirtti.

Başlangıçta sorgulamanın masumane başladığını söyleyen Hayrullah, standart prosedürdeki "Nereden seyahat ediyorsunuz. Kimi ziyaret ettiniz" soruların ardından gelen "Orada herhangi bir teröristle görüştünüz mü" sorusu üzerine şoke oldu. Bir avukatla konuşup konuşamayacağını sormadan önce, soruya 'hayır' yanıtı verdiğini, ancak bu sorunun bir taciz sınırında olduğuna inandığını söyledi. Ardından ise, içinde özel mesajlar ve aile resimleri bulunan cep telefonuna da el konulduğunu söyledi.

Görüşme odasının dışındaki alanda telefonunu geri alıp alamayacağını sorduğunu, ancak cihazı aramak için el koymaları gerektiği yanıtı aldığını, avukatların yardımıyla 12 gün sonra cep telefonunu geri alabildiğini aktardı.

Neden kendisinin sorgulandığı yönündeki soruya ise, 'açık bir profil oluşturma' olduğu söylendi, fakat  Hayrullah, "Anayasa ve kanunlara aşina biri olarak yapılanlar tam bir ihlaldi. Bu bildiğim Amerika değil diye düşünürken gerçekten olanlar çok acı vericiydi. Bu düpedüz bir hakaretti." ifadelerini kullandı.

Federal Gizlilik Yasası nedeniyle bireysel vakalar hakkında yorum yapamayacağını kaydeden CBP sözcüsü, ABD'ye gelen tüm uluslararası yolcuların ve elektronik aletlerinin denetime tabi olduğunu belirtmekle yetindi.

Nisan ayında Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) tarafından benzer konu üzerine açılan bir davada ortaya çıkan mahkeme kayıtlarına göre, CBP'nin 2018 yılında yolculara ait 33 bin 295 elektronik alette arama yaptığı, toplam 172'sine ise el koyduğu bildirildi.