Mimarlar, kuşları ölümden kurtarmanın yolunu buldu! Ama nasıl?

ABD
Mimarlar, kuşları ölümden kurtarmanın yolunu buldu! Ama nasıl?

ABD'de her yıl 1 milyara yakın kuş binalara çarparak yaşamını yitiriyor. Bunda göç rotasında yer alan gökdelenler de büyük pay sahibi. New York'ta yeni yasayla artık yeni binalar kuşlara özel tasarlanacak. Peki mimarlar bunun için nasıl bir yöntem buldular?

Quay Tower binasını kaplayan camları normal şartlar altında özellikle kış günleri Brooklyn Bridge Park'taki bambular ve meşe sazlarından elbette ayırt edebilirsiniz. Ancak bu bir kuş için oldukça zor. Bir kuş için bakır renkli binanın camı, geniş koruyu yansıtan ve vahşi doğanın devam ettiğini düşündüren bir ayna gibidir. Bir kuş için bu, ölümcül bir hata olabilir.

Wild Bird Fund (Vahşi Kuşlar Fonu) Sosyal Medya Direktörü Catherine Quayle “Ağaca benzeyen bir şey, kuş için bir ağaçtır ve böyle bir durumda doğruca 'ağaca' giderler” diye konuşuyor.

Pandemi ile birlikte kuş gözlemciliğinin artması ve sosyal medyada veri toplamayı mümkün kılan eBird ve dBird uygulamaları sayesinde ABD'de yılda yaklaşık 1 milyar kuşun bu camlar nedeniyle yaşamlarını yitirmeleri görünür oldu. Aynı zamanda yeni nesil şehir parkları kuşlara yoğun nüfuslu bölgelerde barınmak ve çoğalmak için daha fazla imkan sundu.

2010'DA İLK KEZ!

Kent parkları modası, kentsel sulak alanların, açıklıkların ve koruların karşısına büyük pencereli parlak binalar inşa etmek için daha ekonomik bir itici güç yaratıyor. Emlak piyasasının taleplerine rağmen mimarlar on yılı aşkın bir süredir binaların nasıl kuş katili olmayacağını çok iyi biliyor. Kanada'nın Toronto kentinde 2010 yılında uygulamaya giren kuş güvenliği bina yönergeleriyle şehir Kuzey Amerika'da bir ilke imza attı.

2021'de ise New York City konuya dair kendi yasalarını uygulamaya koydu. Desenli camlar, dış ekranlar ve geceleri ışıkların kapatılması kuş ölümlerini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı oluyor ancak bu standartlar, müşteriler için masrafı artırmakta.

Mimarlar, kuşları ölümden kurtarmanın yolunu buldu! Ama nasıl? - Resim : 1

Peyzaj mimarlığı ve kentsel tasarım stüdyosu SCAPE'nin MacArthur ödüllü kurucusu Kate Orff, “Geçen 10 yılda Manhattan dev bir kuş katili olarak yeniden inşa edildi” diyor. Özellikle New York, ağustos ile eylül arasında Atlantic Flyway sonbahar göçüne tanıklık ederken rotanın önemli bir kısmı Dünya Ticaret Merkezi bölgesinden geçiyor.

'HANGİSİ 'EN KÖTÜ', BİLMEK ÇOK ZOR...'

Bölgedeki bazı binaların yönetimleri mülk sahiplerini ve kiracıları göçmen kuşları çekmemek için gece ışıkları kapatmaya ve mümkünse panjurları indirmeye teşvik ediyor. New York City Audubon Koruma ve Bilim Müdür Yardımcısı Kaitlyn Parkins, “Açık ve net bir şekilde tüm binaları izleyemediğimiz için New York'ta hangi binaların 'en kötü' olarak sınıflandırılabileceğini bilmek çok zor” diye konuşuyor.

Kuş çarpmalarının çoğuna DTM'deki anma korusu veya Brooklyn Bridge Park ev sahipliği yapıyor. Kazalar büyük ölçüde 30 metre yüksekliğin altında yaşanıyor. Bununla birlikte veri sanatçısı ve Living in Data'nın yazarlarından olan Jer Thorp ümitli:

“Özellikle bu parkta yaşam alanları her yıl daha iyiye gidiyor. Bu ağaçlar olgunlaştıkça, polenli bahçemiz daha iyi hale geldikçe parklar daha fazla kuş alacaklar.”

New York'taki yeni yasaya dönecek olursak artık şehirdeki tüm yeni inşaatlar için kuş dostu tasarım zorunlu kılınıyor. Öte yandan binalar yoğun göç sürecinde zorunlu olmayan koşullarda ışıklarını kapatmak durumundalar.

Yeni yasa, tüm yeni yapıların veya dış cephe camlarının değiştirilmesini öngörüyor. Sokak seviyesinden 22 metreye kadar kuş dostu malzemelerin paralel cam duvarlarda, cam tırabzanlarda veya rüzgar perdelerinde kullanılması da gerekiyor. American Bird Conservancy, çeşitli tasarımlarda cam üzerine fırınlanabilen seramik frit ve ayrıca UV yansıtan desenler, ince ekranlar ve yoğun güneş gölgeleri de dahil olmak üzere hangi malzemelerin kullanılabileceğine dair kullanışlı bir kılavuz oluşturmuş durumda.

Mimarlar, kuşları ölümden kurtarmanın yolunu buldu! Ama nasıl? - Resim : 2

KUŞ ÖLÜMLERİNİ YÜZDE 90...

Fritli cam, genellikle keskin kenarlı prizmatik geometri isteyen mimarlar ve müşteriler için tercih edilen bir çözüm. Ölçek ve etkinlik açısından kuşlara karşı güvenli bir güçlendirmenin en iyi örneği. İnsan gözüyle neredeyse algılanamayan bu “noktalar” kuş ölümlerini yüzde 90 oranında azaltırken enerji tüketimini de yüzde 26 oranında düşürüyor.

Aynı zamanda bugün cam desenler için temel kural, yatay ve dikey olarak ikişer inç aralık koymak. FX Collaborative Sürdürülebilirlik Direktörü Daniel Piselli, kuş güvenliğinin mimariyle uyumsuz olmadığının da altını çiziyor ve özellikle tamamen kuş dostu olan iki binayı, The New York Times ve IAC binalarını örnek olarak gösteriyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Bloommberg City Lab'de “Buildings Don't Have To Be Bird-Killers” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD