Koronavirüs komşuları böldü, birbirini şikayet eden edene

İngiltere koronavirüs
Koronavirüs komşuları böldü, birbirini şikayet eden edene

İngiltere'de koronavirüs, komşular arası ilişkilerde derin çatlak yarattı. The Guardian gazetesi, giderek daha fazla kişinin komşusunu kuralları deldiği veya gürültü yaptığı için polise ihbar ettiğini yazdı

Koronavirüs salgını Avrupa’da etkisini arttırmaya devam ederken, birçok ülke kısıtlamaları geri getirmeye başladı. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock parlamentoda yaptığı konuşmada, ülkede hızla artan koronavirüs vaka sayısı nedeni ile hükümetin kuzeydoğu İngiltere'de yeni yerel kısıtlamalar uygulayacağını aktardı. 

Koronavirüsü salgınının ilk günlerindeki karantinada dünya çapında gözlenen toplumsal dayanışma, süreç uzadıkça yerini yer yer 'toplumsal çatışma'ya bırakmaya başladı. İngiltere'de salgın nedeniyle evden çıkmayan komşular arasında giderek daha fazla kriz yaşandığı, profesyonel uzlaştırma ekiplerine başvuruların kat kat arttığı belirtildi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, son günlerde karantina kurallarına uymadıkları gerekçesiyle birbirlerini polise ihbar eden komşuların sayısı ciddi oranda arttı. Komşular arasında gürültü, ortak alan kullanımı, apartmana alınan ziyaretçiler gibi konular nedeniyle de giderek artan oranda anlaşmazlık yaşandığı belirtildi. Gazeteye isim vermeden konuşan bir apartman sakini, "Sanki İngiliz iç savaşı yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

Polisin ihbar hattının, özellikle de altı kişiden kalabalık buluşmalara getirilen yasak sonrası birbirini şikayet eden komşular nedeniyle kilitlendiği belirtiliyor. Hatta, polisin bu nedenle ek personel istihdam etmek zorunda kaldığı, birçok vakanın da profesyonel uzlaştırma kurumlarına yönlendirildiği aktarıldı. Solution Talk isimli kurumdan Laura Kirkpatrick, "İnsanların tahammül seviyeleri azaldı ve birinin yapacağı en ufak şey büyük bir mesele haline gelebiliyor. Birçok kişi için odaklanacak başka bir şey yok" diye konuştu.  

UK Mediation isimli kurumdan psikiyatr Mike Talbot ise karantina süreci uzadıkça halk arasında "Bu insanlarla bir altı ay daha mı geçireceğiz?" gibi bir hissin yayıldığını söyledi. Talbot, polisin elinde copla kapı kapı gezip her şikayetle tek tek ilgilenmeyeceğini, bu nedenle kendilerine yönlendirilen vakaların giderek arttığını belirtti.

The Guardian'a göre, son dönemde altı kişi kuralının delinmesinin yanı sıra Covid-19 semptomları gösteren bir apartman sakininin ortak bir kapıyı kullanması, bir müzik öğretmenin online ders verdiği sırada evden yükselen sesler veya küçük bir çocuğun spor yapması gibi meseleler de ihbar konusu olabiliyor. Uzmanlar, komşular arası artan tartışmaların kış aylarında daha da artmasını beklediklerini söyledi. 

 

İngiltere koronavirüs