Katolik Kilisesi'nde papalık seçimi süreci: Bacadan siyah duman çıktı, papa seçilemedi

Vatikan'da Katolik Kilisesi'nin yeni papasını belirlemek üzere seçim süreci bugün resmen başladı. 133 Kardinal Sistine Şapeli'ne girerek kapandı. Bacadan siyah duman çıktığı görüldü ve kardinallerin ilk seçimde papayı belirleyemediği anlaşıldı. Yarın sabah ikinci defa seçim yapılacak.
Vatikan'da yeni papayı belirleyecek süreç resmen başladı. Yeni papayı belirlemek üzere 133 kardinal Sistine Şapeli'ne kapandı. Kardinallerin şapele girmesiyle başlayan süreçte yeni bir gelişme yaşandı; bacadan siyah duman çıktı ve papanın ilk seçimde belirlenemediği anlaşıldı. Yarın ikinci kez seçim yapılacak.
Katoliklerin son ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un 21 Nisan'da vefat etmesinin ardından dünya genelinde 1,4 milyar mensubu olan Katolik Kilisesi'nin 267'nci Papasını belirlemek için bugün ilk tur oylama yapıldı.
Hristiyan ilahileri eşliğinde Sistine Şapeli'ne giren seçici 133 kardinal, tek tek yemin etti. Ardından da Latince "Extra Omnes" yani "işi olmayanlar çıksın" anlamındaki komut verildi ve şapelin içinde sadece seçici kardinaller kaldı.
Katolik Kilisesi'nde ruhban sınıfında Papa'dan sonra gelen en üst düzey din adamı olan kardinallerden 80 yaşın altındaki 133 kardinalin katıldığı oylamanın sonucu, Sistine Şapeli'nin bacasından yükselen dumanla duyuruldu.
Bacadan yükselen siyah dumanla, bugün başlayan Konklav'ın ilk oturumunda yeni papanın seçilemediği dünyaya ilan edildi.
133 kardinal, yarından itibaren Papa seçilene dek sabah ve öğleden sonraları ikişer olmak üzere bir günde 4 oylama yapacak.
Yeni papanın seçilmesi halinde Sistine Şapeli'nin bacasından beyaz duman yükselecek.