Kan donduran iddia! Yoğun bakımda yer açmak için 2 hastaya yüksek doz ilaç verdi

İtalya koronavirüs
Kan donduran iddia! Yoğun bakımda yer açmak için 2 hastaya yüksek doz ilaç verdi

Özellikle salgının başladığı ilk aylarda çok zor günler yaşayan İtalya'da bir doktorun hastanesindeki yoğun bakım ünitesinde yer açmak için 2 hastasını yüksek doz anestezik ilaç vererek öldürdüğü iddia edildi

İtalya'da bir doktorun, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında hastanesindeki yoğun bakım ünitesinde yer açmak için 2 hastasını yüksek doz anestezik ilaç vererek öldürdüğü ileri sürüldü.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, ülkenin kuzeyindeki Brescia kentindeki Montichiari Hastanesi acil servisi sorumlusu Doktor Carlo Mosca, yatak kapasitesi dolan hastanede yer açmak için 61 yaşındaki Natale Bassi ve 80 yaşındaki Angelo Paletti'yi yüksek doz anestezik ilaçla öldürdü.

Söz konusu olay, hemşirelerin whatsapp mesajlarında yer alan "Ben, bir hastayı sırf yataklarda yer açmak için öldüremem." ifadeleri üzerine başlayan soruşturmayla ortaya çıktı.

Soruşturma çerçevesinde derhal görevden uzaklaştırılan ve kasten insan öldürmekle suçlanan Mosca'nın, ön duruşma hakimince, soruşturma süresince delilleri karartabileceği ve kamu evraklarında sahtecilik ve iddia edilen eylemleri tekrar etme riski sebebiyle ev hapsinde tutulması kararı verdiği kaydedildi.

Basında çıkan haberlerde, Mosca’nın avukatları aracılığıyla yaptığı ilk savunmasında suçlamaları reddettiği belirtildi.

Kovid-19 salgınında Montichiari Hastesinde can veren bazı hastaların bu şekilde öldürülmüş olabilecekleri şüphesiyle yakınları tarafından inceleme yapılması talebinde bulunulduğu kaydedildi.

İtalya’da son 24 saatte 15 bin 204 yeni koronavirüs vakasının tespit edildiği ve 467 kişinin daha virüsten yaşamını yitirdiği açıklandı. Ülkedeki toplam vaka sayısı 2 milyon 501 bin 147’ye, toplam can kaybı ise 86 bin 889’a ulaştı. Ülkede toplamda 1 milyon 936 bin 289 kişinin virüsü yenerek iyileştiği ve 477 bin 969 da aktif vaka olduğu bildirildi.

Kovid-19 salgınında ilk yerleşik vakanın 21 Şubat 2020'de kaydedildiği İtalya'da o tarihten bugüne kadar 86 bin 422 kişi hayatını kaybetti, 2 milyon 485 bin 956 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

"HAYVAN KAYNAKLI BAŞKA PANDEMİLER OLACAK"

Sağlık Bakanlığı , yeni tip koronavirüsün genotip ve fenotip araştırmalarının yapılacağı Ulusal Konsorsiyumun kurulduğunu aktardı. Konsorsiyum, SARS-CoV-2'nin evrimini ve değişen virüs tiplerine karşı aşı bağışıklığını gözlemleyecek.

İtalya İlaç Ajansı (Aifa) direktörü Giorgio Palu Konsorsiyumun tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, "İleride, hayvanlardan bulaşacak başka virüsler nedeniyle başka pandemiler de yaşanacak. Bu pandemi bunlardan sadece bir tanesiydi. Gelecekte karşımıza çıkacak salgınlar için, bu pandemi üzerinde çalışma şansımızı tepemeyiz" dedi.

 

Kaynak: AA