İtalya'nın zorlu mücadelesi... Mezarlıklarda yer kalmadı, cenazeler evde bekletiliyor!

İtalya koronavirüs
İtalya'nın zorlu mücadelesi... Mezarlıklarda yer kalmadı, cenazeler evde bekletiliyor!

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) bulaştığı kişi sayısının 3 milyonu geçtiği İtalya'da Sicilya Adası'nda bulunan Palermo kentinde salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin defnedildiği mezarlıkta neredeyse yer kalmadığı bildirilirken, bazı vatandaşlar cenazeleri evlerinde bekletiyor...

İtalya'nın Sicilya Adası’nda bulunan Palermo kentinde koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin defnedildiği mezarlıklar doldu. Yetkililer, mezarlıkta yer kalmadığı bildirdirdi. Kentte yaşayan ve 19 Şubat'ta annesini koronavirüsten kaybeden Giusy La Mantia, mezarlık yetkililerinin kendisine yer olmadığı için cenazeyi evde tutması tavsiyesinde bulunduğunu açıkladı.

"HAYSİYETLE ÖLMENİZE BİLE İZİN VERİLMİYOR"

Başından geçen trajik olayı basına anlatan Giusy La Mantia, "Bu durumun en fazla bir iki gün süreceğini düşündük. Ailem diğer mezarlıklarda depolama gibi çeşitli çözümler önerdi. Ancak acil durum nedeniyle bunun mümkün olmadığı söylendi. Hiç bir mezarlıkta yer yok. Bu şehirde haysiyetle ölmenize bile izin verilmiyor" diye konuştu.

25 YILDAN ESKİ MEZARLAR BAŞKA YERE TAŞINACAK

Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Sicilya'nın Palermo kentinde de 20-25 yıl sonra aynı mezarların yeniden kullanılmasının gündeme geldiği ifade edildi. Palermo Belediye Başkanı Leoluca Orlando geçen ay yaptığı açıklamada, 20-25 yıl sonra aynı mezarların yeniden kullanılmasının gündeme olduğunu açıklamıştı.

İTALYA'NIN KORONAVİRÜS BİLANÇOSU

Sağlık Bakanlığının günlük açıkladığı verilere göre, ülkede son 24 saatte yapılan 378 bin 463 testte 24 bin 36 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

Salgında, günlük vaka sayılarında 1 Mart'tan beri devam sert yükseliş bugün de sürdü. Böylece salgının başladığı şubat 2020'den bu yana vaka sayısı 3 milyon 23 bin 129'a ulaştı.

Ülkede aktif Kovid-19 hasta sayısı 456 bin 470'e, yoğun bakımdakilerin sayısı da 2 bin 525'e yükseldi.

Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 297 artarak, 99 bin 271'e yükseldi.

İyileşenlerin sayısı da 13 bin 682 artışla 2 milyon 467 bin 388'e ulaştı.

Kovid-19'a karşı yaygın aşılama kampanyasının 27 Aralık 2020’de başladığı ülkede aşılananların sayısı 5 milyon 19 bin 869 oldu. Aşılananların 1 milyon 562 bin 291'inin ikinci dozu alanlar olduğu belirtildi.

Bu arada, İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü’nün (ISS) haftalık değerlendirme raporunda artan vakalar nedeniyle 6 bölgede risk seviyesinin yükseldiği bildirildi.

ISS Başkanı Prof. Silvio Brusaferro, salgının gidişatına dair haftalık açıkladıkları son rapora göre, virüs bulaşma kat sayısının (Rt endeksi) 7 hafta aradan sonra 1’in üzerine çıktığını aktardı.

Brusaferro, Rt endeksinin varyantların etkisiyle 10 - 23 Şubat döneminde 1,06 ölçüldüğünü belirterek, yayılmanın ulusal boyutta arttığını, bunu bir an önce tekrar 1’in altına düşürmeleri gerektiğini söyledi.

Kaynak: DHA

koronavirüs İtalya Sicilya Adası Palermo