İstanbul'da Rusya ve Ukrayna'dan esir takası anlaşması

İstanbul barış görüşmelerinin ardından konuşan Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, " Bin kişiye karşılık bin kişi takas edilmesi konusunda anlaşmaya vardık" dedi. Rusya, "İstanbul'dan çıkan sonuçtan memnunuz" açıklamasını yaptı.
İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Türkiye-Rusya-Ukrayna toplantısı yapıldı. Yaklaşık iki saat süren üçlü zirvenin ardından peş peşe açıklamalar geldi.
Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Rusya ve Ukrayna'nın her iki taraftan da biner asker serbest bırakılacak şekilde esir takasında anlaştığını açıkladı.
Rus heyeti de esir takasını doğruladı. Takasın gerçekleşmesi halinde bu, savaşın başından bu yana yapılan en büyük esir takası olacak.
Heyetlerin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki temasları da görüştüğünü belirten Umerov, İstanbul'daki görüşmelerde ateşkesin de masaya yatırıldığını anlattı.
RUS HEYET: SONUÇLARDAN MEMNUNUZ, TEMASLARI SÜRDÜRMEYE HAZIRIZ
İstanbul barış görüşmelerinin ardından konuşan Rus heyetinin başkanı Vladimir Medinskiy, şunları söyledi:
“Müzakerelerde elde ettiğimiz sonuçlardan genel olarak memnunuz ve temasları sürdürmeye hazırız. Önümüzdeki günlerde 1000 kişiye 1000 kişilik büyük bir esir takası yapılacak. Rusya ve Ukrayna, olası ateşkese yönelik bakışlarını ayrıntılı olarak sunacak, ardından müzakereler devam edecek.”
HAKAN FİDAN: DÜNYA BARIŞI İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜNDÜ
Bakan Fidan, İstanbul'da düzenlenen Türkiye-ABD-Ukrayna ve Türkiye-Rusya-Ukrayna üçlü toplantılarının ardından sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada bugünkü toplantıların dünya barışı için önemli bir gün olduğunu belirtti. Fidan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bugün, dünya barışı için önemli bir gündü. Yoğun diplomatik çabalar sonucunda, Rusya ve Ukrayna heyetleri İstanbul’da, Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında bir görüşme gerçekleştirdiler. Toplantının neticesinde, güven artırıcı bir önlem olarak her iki ülkeden biner kişinin takas edilmesi konusunda anlaştılar. Ayrıca ateşkese ulaşılmasını mümkün kılacak koşulların yazılı şekilde karşı tarafla paylaşılması hususunda mutabık kaldılar. Taraflar tekrar bir araya gelmek konusunda da prensipte anlaştılar. Türkiye olarak Rusya ve Ukrayna arasında kalıcı barışa ulaşılmasını mümkün kılacak her türlü çabayı sergilemeye devam edeceğiz"
Türk, Rus ve Ukraynalı heyetler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın başkanlığında İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi.
Yaklaşık 1 saat 45 dakika süren toplantıda Türk heyetinde, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın da yer aldı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy'in başkanlık ettiği Rus heyetinde, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana İstihbarat Dairesi (GRU) Başkanı İgor Kostyukov ve Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin ve yetkililer hazır bulundu.
Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov'un başkanlık ettiği Ukrayna heyetinde ise Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergiy Kyslytsya, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkan Yardımcısı Oleksandr Poklad, Dış İstihbarat Servisi Başkan Yardımcısı Oleh Luhovskyi ve yetkililer yer aldı.
Ukraynalı yetkililer, Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı'nın ardından konuştu
Ukrayna heyeti, İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ve Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakereleri kapsamında düzenlenen Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı'nın ardından bir otelde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Ukrayna Savunma Bakanı Umerov, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin burada üst düzey görüşmelerin olmasını beklediğini belirterek, "Bir sonraki adımın şu olacağını düşünüyorum; Liderler düzeyinde toplantı düzenlenmeli. Ve bu bizim bir sonraki adımımız olacak." ifadesini kullandı.
"SAVAŞI SONLANDIRMALIYIZ"
Ukrayna'nın barış istediğini vurgulayan Umerov, "Ukrayna, insanlara odaklanmış durumda. Biz savaşmaya devam edebilecek güç ve kabiliyetteyiz. Ancak günün sonunda bu savaşı sonlandırmalıyız." değerlendirmesini yaptı.
Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergiy Kyslytsya, bugünün “çok zor bir günün potansiyel olarak çok iyi bir sonucu” olduğunu belirterek, bunun Türkiye, Ukrayna, ABD liderleri ve Ukrayna’nın Avrupalı ortaklarıyla haftalar süren çalışmaların ürünü olduğunu vurguladı.
Kyslytsya, Rusya üzerindeki baskının devam etmesi gerektiğini belirterek, "Liderler bir araya gelebilirse çözülebilecek birçok konu var. Çünkü konuların karmaşıklığı ve Rusya Federasyonu'nun doğası göz önüne alındığında, neredeyse her bir meselenin sadece (Rusya Devlet) Başkan (Vladimir) Putin tarafından çözülebileceği düşünüldüğünde zirvenin daha erken olmasını dört gözle bekliyoruz." diye konuştu.
"Kiev yakınlarında takas edilecek kişilerin listeleri üzerinde çalışmaya başlayacağız"
Bugünkü müzakerelerin bir sonucu olarak Rusya'yla 1000 kişilik esir takasının olumlu bir gelişme olduğuna işaret eden Kyslytsya, "(Esir takası) Ukrayna'daki 1000 aile için potansiyel olarak mükemmel bir haber." dedi.
Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Vadym Skibitskiy de bugün yapılan görüşmelerin en önemli konulardan birinin de Rus ve Ukraynalı esirlerin evlerine geri getirilmesi konusunda anlaşmaya varmak olduğunu belirtti.
Rusya tarafının karşılıklı olarak 1000'er esir değişimini kabul ettiğini hatırlatan Skibitskiy, "Bugünden itibaren, Kiev bölgesi yakınlarında takas edilecek kişilerin listeleri üzerinde çalışmaya başlayacağız. Rus tarafıyla normal bir çalışma yürütüyoruz." şeklinde konuştu.
Skibitskiy, tüm Ukrayna vatandaşlarının evlerine dönmesi için çalışacaklarını belirterek, "Biz onları bekliyoruz, Onları sevinçle karşılayacağız. Rusya tarafıyla çalışmaya devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.
"Rus heyeti kabul edilemez bir dizi şeyi dile getirdi"
Hitapların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heorhii Tykhyi, şunları kaydetti:
"Rus heyeti kabul edilemez bulduğumuz bir dizi şeyi dile getirdi. Ruslarla her türlü görüşmede uzun bir deneyime sahibiz. Bu yüzden Ukrayna heyetinin o taraftan dile getirilebilecek her şeyi nasıl ele alacağını iyi bildiğini söyleyebilirim. Ukrayna heyeti bunları sakin bir şekilde ele aldı. Temel olarak ana pozisyonumuzu ana hatlarıyla belirttik ve çizgimizde kaldık."
"Türkiye'nin katılımına ve kolaylaştırıcı rolüne değer veriyoruz"
Barış çabası için platform sunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'ye minnettar olduklarını belirten Tykhyi, "Savaşın sona ermesine gerçekten yardımcı olabilecek çok ciddi bir güç olarak Türkiye'nin katılımına ve kolaylaştırıcı rolüne değer veriyoruz." dedi.
Tykhyi, müzakerelerin içeriğinin sorulması üzerine, bugün hem Ukrayna-Türkiye ilişkileri hem de Ukrayna'da barış çabaları hakkında çok önemli bir görüşme yapıldığını vurguladı.
ABD ve Ukrayna arasındaki müzakerelere ilişkin de Tykhyi, "ABD ile iyi bir temas halindeyiz. Görüş alışverişinde bulunuyoruz, pozisyon alışverişinde bulunuyoruz ve Amerikan tarafıyla koordinasyon sağlıyoruz." ifadesine yer verdi.
"Ateşkes konusunda Rusya'dan bir yanıt almadık"
Rusya'nın ateşkes konusunda sessiz kalmasının "kabul edilemez" olduğunu belirten Tykhyi, "Ukrayna heyeti bunun böyle olacağını biliyordu. Bu yüzden Ukrayna sakin bir şekilde kendi çizgisini savundu. Ukrayna heyetinin etkili ve sonuç veren bir karar aldığına inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Tykhyi, Ukrayna heyetinin İstanbul'a gönderilme amacına ilişkin de, şu ifadeleri kullandı:
"Ukrayna heyeti, Başkan Zelenskiy tarafından buraya net bir gündemle gönderildi. Bir numaralı gündem ateşkes. Tam koşulsuz ateşkes ve herkese hatırlatmam gerekiyor ki Ukrayna mart ayında böyle kalıcı bir ateşkesi kabul etti. Evet, bu temel noktada Rusya'dan bir yanıt almadık. Dolayısıyla Ukrayna heyeti için öncelikli konu buydu."
Müzakere için önce ateşkes çağrısı yapan Tykhyi, "Ciddi müzakereler yapmak istiyorsanız, silahların susması gerekir. Bu mantıklı. Önce silahları susturursunuz, sonra konuşursunuz." diye konuştu.
"Heyetimiz bugün bir ateşkes anlaşmasına hazırdı"
Tykhyi, ateşkes konusunun bir numaralı gündemleri olduğunu belirterek, "Rus heyetinin muhtemelen sınırlı yetkisi var. Çünkü heyetimiz bugün bir ateşkes anlaşmasına hazırdı. Rus heyeti muhtemelen ateşkes konusunda bu kadar ayrıntıya girmemiştir." dedi.
Moskova'nın ateşkese daha fazla istekli olması için daha fazla baskıya maruz kalması gerektiğini kaydeden Tykhyi, "Rusya'da sadece bir kişi karar alıyor. Hepimiz bunu anlıyoruz. Bu da Putin. Ateşkes ve diğer büyük konularda karar vermesi için ona ihtiyacınız var. Bu yüzden Başkan Zelenskiy, Putin ile doğrudan müzakereye hazır olduğunu açıkça söyledi. Putin buraya gelmedi, ancak bu konu yine de tartışıldı, çünkü ilerleme kaydetmek istiyorsak, ateşkes de dahil olmak üzere bu liderler toplantısına ihtiyacımız olduğunu anlıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Tykhyi, mutabakata varılan 1000 kişilik esir takasının Ukrayna heyetinin büyük bir başarısı olduğunu belirterek, "Bu Ukrayna ve herkes için harika bir sonuç." diyerek sözlerini tamamlandı.