İsrail, Suriye operasyonunun adını açıkladı! "Başan Oku" ne anlama geliyor?
Suriye Esad'sız yeni bir sayfa açarken, İsrail'in saldırılarına hedef oluyor. Günlerdir Suriye'ye yoğun hava saldırısı düzenleyen İsrail, ülkenin askeri kapasitesini neredeyse yok etti. Üstelik yeni topraklar işgal etti. Operasyonun adı ise vadedilmiş topraklara atıf yapan "Başan Oku" olarak belirlendi.
Suriye Esad'ın devrilmesi sonrası küllerinden yeniden doğmaya çalışırken, İsrail, komşusundaki geçiş sürecini fırsat bildi. Ülkeye karadan, havadan ve denizden yoğun saldırı başlattı. Operasyona, Golan Tepeleri ve Güney Suriye bölgesinin İncil'deki ismi olan "Başan Oku" adı verildi. Yani bir kez daha vadedilmiş topraklara atıf yapıldı.
Hafta sonundan bu yana Suriye'ye 500'e yakın hava saldırısı düzenlendi. Vurulmadık askeri üs bırakılmadı. İsrail ordusunun açıklamasına göre, düzinelerce füze, bir havaalanı, beş kentteki silah üretim tesisleri ve 15 donanma gemisi imha edildi. Suriye donanması fiilen ortadan kaldırıldı. İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, o saldırıların yönetildiği Hayfa'daki deniz üssünü ziyaret etti.
İsrail bir yandan da Suriye topraklarında işgal ettiği alanı genişletiyor. Bu, İsrail'in 1973 Arap-İsrail Savaşı'ndan bu yana Suriye topraklarına düzenlediği ilk kara harekâtı.
Önce tartışmalı Golan Tepeleri'nin çevresindeki tampon bölgeyi ele geçiren, İsrailli kara birlikleri, burada durmadı, tampon bölgenin ötesine de geçti. İsrail yalanlasa da uluslararası yayın kuruluşları İsrail askerlerinin Şam'a 20 km kadar yaklaştığını belirtti. Peki İsrail, Esad'ın devrilmesine rağmen neden Suriye'ye saldırıyor?
İfade edilen 3 hedef var: İlhak edilen Golan Tepeleri'nden vazgeçilmeyeceğini kanıtlamak, Esad rejimine ait silahların İsrail'e karşı kullanılmasını en baştan engellemek ve muhaliflerin İran'a Suriye'de yeniden nüfuz alanı sağlamasına izin vermemek. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Suriye'deki yeni yönetimi İran konusunda tehdit etti. "Esad'ın yaptıklarını tekrarlarsanız başınıza aynısı gelir" dedi.
"Kritik silahların teröristlerin eline geçmemesi" argümanına sığınan İsrail, Suriye ordusuna ait savaş gemileri, uçakları ve ağır silahları vurdu. The Times'a göre İsrail, İran'a karşı üçüncü bir cephe açmaya çalışıyor. Kuzey ve Güneybatı sınırları boyunca Hamas ve Hizbullah'la zaten savaşıyorlardı ama şimdi Suriye sınırında bir zamanlar donmuş olan cephe yeniden alevlendi.
İsrail'in Suriye'nin güneyine girmesi, Esad'ın düşüşüyle geride kalan güç boşluğundan kaynaklanabilecek olası bir çöküşün önünü açıyor. Ülke ordusu, sınırın ve eski rejim silahlarının düşmanın eline geçmesini önlemek için açıktan önlemler alarak bölgede istikrarı sağlamaya çalışıyor.
Bu hamleler Suriye topraklarına ilk geçiş olsa da İsrail'in tampon bölgeye ilk girişi değil. geçtiğimiz ay İsrail ordusuna ait araçlar ve askerler bölgeye girmiş ve BM'nin ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini söylediği hendekler kazmıştı. İsrail hendeklerin, Suriye'de üslenen İranlı milis grupların saldırılarına karşı ülkeyi koruma çabasının bir parçası olduğunu söyledi.
İsrail ayrıca Suriye'yi Lübnan'daki İran destekli milis gücü Hizbullah'a silah aktaran bir “oksijen hattı” olmakla suçluyor ve bunun tersinin de olabileceğinden endişe ediyor. İsrail yıllardır Suriye'deki hedefleri vuruyor, ancak saldırıları genellikle üstlenmiyor. Son zamanlarda, Hizbullah'a giden ikmal hattını kesme ve silah sevkiyatı, personel ve mevziler de dahil olmak üzere İran'ın Suriye'deki çıkarlarını hedef almaya çalışıyor.