İskoçya'da çocuklar 4 yaşından itibaren kendi cinsiyetlerini seçebilecek

Birleşik Krallık'a bağlı İskoçya'da tartışmalı bir karara imza atıldı. Yeni yayınlanan önergeye göre 4 yaşından itibaren çocuklar, ebeveynlerinin iznine gerek duymadan kendi cinsiyetlerine ve isimlerine karar verebilecek.

Son Güncelleme:

İskoçya hükümeti, eğitimciler ve pedagoglara yönelik yeni önergeler hazırladı. 70 sayfalık belgede tartışma yaratacak bazı maddeler de yer alıyor.

KENDİ CİNSİYETLERİNİ VE İSİMLERİNİ SEÇEBİLECEKLER

Buna göre okullarda eğitim gören çocuklar, 4 yaşından itibaren ebeveynlerinin veya öğretmenlerinin iznine tabi olmadan kendi cinsiyetlerini seçebilecekler. Hatta eğitimcilerin çocuklara kendileri için seçtiği isimlerle hitap etmesi de önergede yer aldı.

UZMANLARI İKİYE BÖLDÜ

Çocuklara istedikleri tuvaleti kullanmaları ve okul üniformalarını kendilerinin seçmeleri gibi konularda izin sağlayacak olan önergeler, uzmanları da ikiye böldü.

Bir kesim bu kuralların cinsiyet eşitleyeceğini sağlayacağını savunurken, bir diğer kesim ise çocuklara bu kadar genç yaşta kafalarını karıştıracak kararlar verilmemesini uygun görüyor.

ÖĞRETMENLER DE SORGULAYAMAYACAK

İskoç hükümeti LGBT haklarını kapsayan bir genelge yayınlayarak sosyal medyada 'son derece rahatsız edici' bulunan bir fırtına yarattı. 

Geçtiğimiz gün ülke genelinde tüm okullara dağıtılan 70 sayfalık raporda, herhangi bir öğrencinin öğretmenine giderek kendini farklı cinsiyette hissettiğini söylemesi durumda, öğretmenlerin öğrencileri sorgulayamayacağı ya da "bu bir geçiş süreci" gibi talimatlar veremeyecekleri, bunun yerine öğrencilerin duygularını 'onaylayarak' teşvik edebilecekleri bildirildi. 

Öğretmenlere verilen diğer bir ipucu ise, öğrencilere hangi isim veya zamir ile hitap etmesini istediklerini sormak olacak. Ayrıca, öğrencilerin kendini ifade edebilmeleri, cinsiyetlerini keşfetmeleri ve ihtiyaçlarını belirmelerine yardımcı olmak amacıyla sorular sormaya teşvik edebilecekleri belirtildi. 

Öğrencilerin ise okullarda istediği tuvaleti ya da soyunma odasını kullanma hakkı olduğu, cinsiyetlerinden bağımsız üniforma seçenekleri olacağı vurgulandı. 

Eğitim Bakanı Shirley-Anne Somerville, okullara gönderilen yönergelerin kuralcı olmadığını, bunun geçiş sürecini teşvik etmek amacı taşıdığını söyledi. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber