Hikmet Hacıyev'den önemli açıklamalar

Azerbaycan
Hikmet Hacıyev'den önemli açıklamalar

Ermenistan'ın saldırıları sonucu 91 sivil öldü, 400 sivil yaralandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, "Ermenistan bu saldırılardan tam sorumludur. AİHM ve diğer mahkemelere başvurarak gereken adımları atacağız" dedi.

Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırılarıyla ilgili son gelişmeleri, düzenlenen brifingle paylaşıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, cephe hattında çatışmaya katılanların çoğunun Ermeni vatandaşı olduğuna dikkat çekti. Acıyev, "Ermenistan siyasi ve askeri yönetimi Azerbaycanlı sivillere karşı düzenlenen saldırılardan işgalci bir güç olarak sorumludur. AİHM ve diğer mahkemelere başvurarak gereken adımları atacağız “dedi.

Ermeni yönetiminin işgal edilen topraklarda yasadışı yerleşimler kurduğuna da vurgulayan Hacıyev, bu konuyu da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacaklarını açıkladı. 

Ardından Azerbaycan Başkan yardımcısı Elçin Amirbayov konuştu. Amirbayov, 27 Ekim günü Berde'ye düzenlenen füzeli saldırı üzerine AİHM'e başvuru yaptıklarını, Ermenistan'ın yaşam hakkı ihlalleri konusunda işlediği suçlarla ilgili mahkemeye tam bilgi verdiklerini ifade etti. 

GENCE SALDIRISININ FAİLERİ HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI

Gence'de sivillere karşı gerçekleştirilen saldırının failleri olarak, Dağlık Karabağ'daki sözde Ermeni yönetimin lideri Araik Harutyunyan, yardımcısı David Babayan, askeri yönetici Jalal Harutyunyan ve Ermenistan Milletvekili Arman Babajanyan hakkında soruşturma açıldı ve uluslararası arama kararı çıkartıldı.

Ermenistan ordusu saflarında savaşan 3'ü Fransa, diğerleri ABD, Belarus ve Gürcistan vatandaşı 6 kişiye ilişkin soruşturma başlatıldı ve bu kişiler uluslararası arananlar listesine alındı. Aralarında Suriye, Yunanistan, Lübnan, İspanya ve Kanada vatandaşlarının da olduğu, Ermenistan saflarında savaşan 20'den fazla kişi hakkında soruşturmalar da sürüyor.

"ERMENİSTAN SALDIRILARDAN TAM SORUMLUDUR"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

Ermenisten Azerbaycan'a saldırılarda birçok savaş suçu işledi. Ermenistan bu saldırılardan işgalci, saldırgan bir ülke olarak tam sorumludur.Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı en acımasız askeri suçu Hocalı soykırımıydı. Bu eylemler sürüyor.

Ermeni silahlı kuvvetleri askeri saldırı görevi yürütüyor. Ermeni topraklarından füzelerin ateşlenmesi ve sivillerin ölümü de Ermenistan yönetiminin sorumluluğunu teyit ediyor. Bugün çatışmaya katılanların çoğu Ermeni vatandaşı.

Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarında yasa dışı yerleşim politikası yürütüyor. Emenistan işgal altında tuttuğu toprakların demografik yapısını değiştiriyor.

Azerbaycan vatandaşlarına karşı suç işleyen taraflara karşı ulusal hukuk sistemimizde de adım atacağız. Ermenistan'ın Azerbaycan karşı işlediği suçlar hakkında soruşturma başlattık. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü, Berde'ye misket bombası atıldığını teyit etti. Bu iki örgütün temsilcilerinin kısa zamanda Azerbaycan'ı ziyaret etmesini bekliyoruz. Berde'ye misket bombası atıldığını kanıtlayan yeterli delillere sahibiz.

Hocalı soykırımına gereken tepki verilseydi, Ruanda soykırımı gibi diğer soykırımlar önlenebilirdi.

Ortadoğu'dan getirilen Ermeni asıllı insanlar, işgal edilen bölgelere yasadışı bir şekilde yerleştirildi. Bunların her biri savaş suçu olarak sınıflandırılmalıdır. Azerbaycan Ermenistan'ın işgal ettiği topraklarda yasa dışı yerleşimler yapmasını AİHM'e taşıyacak.

"7 AİLE TAMAMEN YOK OLDU"

Azerbaycan Başsavcısı Kamran Aliyev, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı işlediği suçlar ve bu suçlara katılan hukuki adımlar hakkında bilgi verdi. Ermenistan'ın AİHM'e şikayet edildiği açıklandı. Kamran Aliyev, şunları ifade etti:

Azerbaycan Başsavcılığı, Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından yurt dışından getirilen çok sayıda kişiye karşı ceza davası açtı.

91 sivil vatandaşımız yaşamını kaybetti, 400 sivil yaralandı. 92 bina kullanılamaz hale geldi. 1 bebek, 10 çocuk, 27, kadın, 53 erkek, 15 yaşlı sivil yaşamını yitirdi. 14 bebek, 36 çocuk Ermenistan'ın attığı füzeler sonucu yaralandı.

Saldırılarda Berde'de 27, Gence'de 26, Terter'de 17 sivil yaşamını yitirdi. Gence'ye toplam 5 füzeli saldırı gerçekleştirildi. 7 aile tamamen yok oldu. 4 çocuk her 2 ebeveynini kaybetti.

Ermenistan 7 kez 'Scud' roketleri kullandı. Füzeler Ermenistan'ın Vardenis şehrinden ve işgal altındaki topraklardan atıldı.

 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber