Hava kirliliğine 'oksijen barları' takviyesi

Hindistan
Hava kirliliğine 'oksijen barları' takviyesi

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaşması yeni bir fikri de beraberinde getirdi. Halkın kolayca nefes almasına yardımcı olmak için şehirlerde "oksijen barları" kuruldu

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki 37 hava kalitesi izleme istasyonunun tamamına yakını hava kalitesi indeksini 400'ün üzerinde göstermiş, anızların tekrar yakılması sebebiyle hava kirliliğinin arttığı belirtilmişti. Hava kirliliğinin üst seviyelere ulaşmasıyla ise acil durumu ilan etmek zorunda kalınmıştı.

Hava kirliliği kaçınılmaz olsa da, oksijen barlara giderek para karşılığı nefes almak mümkün... Lüks bir alışveriş merkezinin köşesine kurulan, aydınlık camekanları parlak ışık ve aletlerle dolu Oxy Pure isimli 'oksijen bar', müşterilerine 15 dakikalık seans için 299 ila 499 rupi (yaklaşık 4 ila 7 $ arası) karşılığı, portakal, lavanta, tarçın, okaliptüs, limon otu veya nane gibi çeşitli koku seçenekleriyle hava alma imkanı sunuyor. 

Oxy Pure'un sahibi Aryavir Kumar, "Hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaştıkça, insanlar buraya saf oksijen solumak için geliyorlar. Önceleri günde 15-20 kişi gelirken, şimdi her gün 30-40 müşteri geliyor. Son iki hafta içinde müşteri sayısında büyük bir artış var" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütünün geçen yıl yayımladığı verilere göre, dünyada hava kirliliğinin en fazla olduğu 10 şehir arasında Hindistan da bulunuyor.

Hindistan Yeni Delhi hava kirliliği