Ermenistan ziyaretinde Putin'e saygısızlık

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 3 yıl sonra Ermenistan'a gerçekleştirdiği ziyarette soğuk rüzgarlar esti. İki ülke arasındaki sorunlar gazetecilerin sorularına da yansıdı. Ziyarete damga vuran anlardan biri de Putin'e sorulan provokatif soru oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 3 yıl aranın ardından Ermenistan'a gerçekleştirdiği ilk ziyarette iki ülke arasında esen soğuk rüzgarlar kameralara yansıdı.

Putin'in Avrasya Ekonomi Birliği Yüksek Konsey Toplantısı'na katılmak için gittiği Ermenistan ziyareti başından sonuna gergin bir atmosferde geçti. Putin'in uçağı zirveye sadece bir kaç dakika kala Erivan'a inerken tüm ziyaret süresi de neredeyse birkaç saatle sınırlı kaldı. 

İKİ ÜLKE ARASINDA SOĞUK RÜZGARLAR

Ziyaret öncesinde Paşinyan Hükümeti tarafından hapsedilen Ermenistan'ın eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'ın serbest bırakılmasını talebi karşılık bulmayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, buna rağmen Koçaryan'ın eşiyle Rus Büyükelçiliği'nde özel bir görüşme gerçekleştirdiği de gözden kaçmadı. İki ülke arasında yaşanan bir diğer sorun da doğal gaz satışına ilişkin. Rusya, Ermenistan'a verdiği doğal gazın fiyatını geçen yıl artırmıştı. Ermeni basınına göre bu zammın üzerine yüzde 30'luk yeni bir zam daha ufukta.

Rusya ve Ermenistan arasında son birkaç yıldır devam eden gerginliğe dikkat çeken uluslararası diplomasi uzmanları, son ziyarette de bu gerilimin net bir şekilde hissedildiği ve Putin'in mesafeli görüntüsünün de bunu teyit ettiği inancında.

Ermenistan ziyaretinde Putin'e saygısızlık - Resim : 1

PUTİN'E ERMENİSTAN'DA PROVOKATİF SORU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, diğer liderlerle birlikte dışarıdan toplantının yapılacağı binaya girerken, Gürcü TV kanalı Rustavi 2'nin kadın muhabiri, uzaktan bağırarak Putin'e oldukça provokatif bir soru yöneltti. Gazetecinin, "Rusya ne zaman sözlerinde duracak? Askerlerini ne zaman işgal edilmiş (Abhazya ve Güney Osetya) topraklardan çekecek?" sorusu üzerine Putin'in merdivende bir an dönerek ve elini ağzına siper ederek verdiği cevap o anlara damgasını vurdu: "Rusya her zaman yükümlülüklerini yerine getirir." 

Putin, birkaç saat süren Erivan ziyaretinin ardından Paşinyan tarafından uçağa kadar uğurlandı. Paşinyan'ın Putin'e sarılmasına karşılık bu anlarda da Putin'in soğuk tavrı dikkatlerden kaçmadı.

Putin 2016 yılından bu yana ilk kez Ermenistan'a ziyaret gerçekleştirdi.