Dev ilaç şirketi Purdue iflas başvurusunda bulundu!

Dev ilaç şirketi Purdue iflas başvurusunda bulundu!

Ürettiği fazlasıyla güçlü ağrı kesiciler nedeniyle çok sayıda kişiyi opioid bağımlısı haline getirmekle suçlanan ABD'li ilaç üreticisi Purdue Pharma, 2 binden fazla davayla başa çıkmak için iflas başvurusunda bulundu

ABD'nin önde gelen ilaç firması Purdue'nun, OxyContin adıyla ürettiği güçlü ağrı kesici yüzünden çok sayıda insanı opioid bağımlısı haline getirdiği gerekçesiyle hakkında açılan yaklaşık 2 bin davayı, dostane çözümle 10 ila 12 milyar dolar arası tazminat ödeyerek kapatmaya çalıştığı, firmanın ilacın uzun süre kullanımında yarattığı riskler konusunda tüketicileri yeteri kadar bilgilendirmediği suçlaması yer almıştı.

ABD'li milyarder Sackler ailesine ait olan Purdue şirketinin ürettiği OxyContin ilacını kullanan çok sayıda kişinin afyon bağımlısı haline geldiği ve ilacın, gerekli düzeyden çok daha fazla dozda opioid içerdiği iddia edilmişti.

OxyContin üreticisi Purdue Pharma'nın sahibi Sackler ailesinin İsviçre ve diğer gizli hesaplara, karşılaştıkları yasal tehditlerden ötürü servetlerini korumak amacıyla 1 milyar dolar transfer ettikleri de öne sürülmüştü. 

10 ila 12 milyar dolarlık bir uzlaşma bedeli ödeyerek davaları kapatmaya çalıştığı belirtilen şirketin iflas duyurusu, tartışmalı ilaç üreticisinin arkasındaki Sackler ailesinin, 23 eyaletle geçici bir multi milyar dolarlık anlaşmaya varmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.

OPİOİD NEDİR?

Haşhaştan elde edilen bir ilaç grubu olarak bilinen opioid öncelikle ağrı kesici olarak kullanılıyor. Opioid, vücutta morfin etkisi gösteren kimyasal bir madde. Kanser gibi ağır hastalıkların tedavisinde kullanılan opioid türevi ağrı kesiciler ana kullanım amacı dışında uyuşturucu olarak da kullanılıyor. Aşırı dozda kullanıldığında bağımlılık yapıp ölümlere sebep olabiliyor.

Mutluluk, coşku ve sedasyon (yatışma) hissi de veren ve bağımlılık yaratan bu ilaçlar yüzünden 1999 ve 2017 yılları arasında ABD'de 400 binden fazla insanın yaşamını kaybettiği tahmin ediliyor. 

opioid