Çavuşoğlu: Gerilimin sebebi Yunanistan'dır!

Yunanistan ile tırmanan gerilime ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsviçre'de açıklamalarda bulunuyor

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Biz her zaman diyaloğu savunduk ve iyi niyet sergiledik. Yunanistan herkesten habersiz, gidip Mısır ile anlaşma imzaladı. Anlaşmanın içeriğinden bağımsız olarak, AB ve ülkelerinden bağımsız böyle bir adım atması kabul edilemez. Bu aşamada suçlanacak biri varsa Yunanistan'dır. Böyle olunca biz kenti kıta sahanlığımıza araştırma gemimizi gönderdik. 

Geçen akşam yaptığı gibi Oruç Reis gemimizi taciz etmesin, karşılığını alır. 'Kuralları ben belirlerim' diyorsa, bu iş böyle işlemez. Yunanistan'ın bu maksimalist tavırlardan vazgeçmesi lazım. Kaş'ın Meis Adası 2 km bir adacık, buna karşılık 400 km'lik alanı istiyor. 

Fransa'nın da gerilimi artıracak kabadayı davranışlardan uzak durması gerekiyor. 

Türkiye'nin hiçbir zaman kimsenin toprağında gözü yoktur, gittiği her yerde adalet ve barış için hareket eder. Suriyeliler için çabamızı görmezden gelip, 'Türkiye, Suriye'de derseniz', haksızlık olur. Gerek Irak'ın kuzeyinde, gerek Suriye'de sınırlarımızı tehdit ederken, buna müdahale ederiz. DEAŞ'la mücadele ederken Türkiye çok iyi, PKK ile mücadele ederken, 'Türkiye, Suriye'de'... 

Biz Libya'da meşru hükümetle işbirliği içinde hareket ediyoruz. Meşru anlaşmalar çerçevesinde destek veriyoruz, ülkeyi ele geçirmek gibi bir çabamız yok. Hafter'e destek veren BAE, Fransa, Mısır, hatta şimdi Moskova da Wagner ile destek veriyor, bunları sorgulamayıp Türkiye'yi sorgularsanız haksızlık edersiniz. 

İsrail ile BAE arasındaki anlaşmanın desteklenmesi mümkün değildir. BAE, tek taraflı bir şekilde Arap barış insiyatifini ortadan kaldırmaya çalışıyor. Abu Dabi yönetimi Filistin yönetimini zayıflatmak için her türlü işi çeviriyor. Bazı Arap ülkelerine de 'sesinizi fazla çıkarmayın' diye baskı yapan bir ülke. Kendi çıkarları uğruna Filistin davasına ihanet ettiğini söylüyoruz. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber