Biden Kabil açıklaması yaparken korkuttu: Kafasını eğip öylece kaldı...

ABD Joe Biden

Afganistan'daki terör saldırılarında 13'ü ABD askeri olmak üzere en az 180 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi ise yaralandı. Saldırıların ardından eleştirilerin odağındaki ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklama yaparken kafasını eğip kitabına sarıldığı görüntüler gündem oldu

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın bulunduğu bölgedeki terör saldırılarında ölenlerin sayısı 1800'e yükseldi. Saldırıları DEAŞ üstlendi. İsmi açıklanmayan Taliban yöneticisi, 28 Taliban üyesinin yaşamını yitirdiğini belirterek "Biz, Amerikalılardan daha fazla insan kaybettik" dedi.

Yaşanan bu gelişmenin ardından ABD'nin nasıl bir duruş sergileyeceği merak konusu oldu. ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'daki patlamalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Oğlu Beau Biden'ın Irak Savaşı'nda görev yapmasına atıfla "Ben bir asker babasıyım" diyen ABD lideri Biden, oğluna Irak dönüşü kanser teşhisi koyulduğunu ve oğlunu kaybettiğini anlatırken duygusal anlar yaşayan Biden'ın gazetecilerden soru aldığı kısımda, Fox News'den Peter Doocy'nin sorusunu dinlerken başını eğdiği görüntü olay oldu.

Biden Kabil açıklaması yaparken korkuttu: Kafasını eğip öylece kaldı... - Resim : 1

78 yaşındaki ABD tarihinin en yaşlı başkanı olan Biden, daha önce iki kez beyin anevrizması ve kasın çok hızlı atmasına neden olarak baş dönmesi ve kafa karışıklığına neden olan bir kalp rahatsızlığı geçirdi.    

Doocy'nin "Şubat 2020'den bu yana çatışmalarda ölen bir ABD askeri olmamıştı. Bir çıkış tarihi belirleyerek askerleri çektiniz, şimdi 12 askerimiz öldü" dedi. Son 2 haftada yaşanan olayların sorumluluğunu alıyor musunuz?" sorusu üzerine, Biden elindeki defteri sıkıca kavrayarak kafasını önüne eğdi. Biden'ın canlı yayındaki bu görüntüsü bir süreliğine hasta olup fenalaştığının sanılmasına neden oldu. 

Tüm sorumluluğu üstlendiğini söylese de, suçu eski Başkan Trump'a atan Biden, "Sorumluluğu üstleniyorum. Son zamanlarda olan her şey benim sorumluluğum. Ama mesele şu ki eski başkan bir anlaşma yaptı Taliban'la. Bunun karşılığında, 1 yıl öncesinde bir taahhüt verildi kendisine. Taliban dedi ki 'Biz diğerlerine saldıracağız ama hiçbir Amerikalı'ya saldırmayacağız.' Amerikalılara saldırı yapılmasının sebebi bir taahhüt verilmiş olmasıydı." ifadelerini kullandı. 

Biden Kabil açıklaması yaparken korkuttu: Kafasını eğip öylece kaldı... - Resim : 2

İKİ HAFTADA 105 BİN KİŞİYİ AFGANİSTAN'DAN ÇIKARDILAR

ABD yönetimi, Afganistan'dan tahliye sürecinin başladığı 14 Ağustos'tan bu yana toplam 105 bin kişiyi ülkeden çıkardı. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre ABD, son 24 saatte Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan yaklaşık 12 bin 500 kişiyi daha tahliye etti. Son 24 saatte 35 askeri uçuş ile 8 bin 500, 54 koalisyon uçuşuyla 4 bin kişinin tahliye edildiği belirtildi.

Böylece ABD'nin, tahliye operasyonunun başladığı 14 Ağustos'tan bugüne kadar tahliye ettiği kişi sayısının 105 bine ulaştığı ifade edildi. Öte yandan, temmuz sonundan bu yana Afganistan'dan tahliye edilen kişi sayısının da 110 bin 600'e ulaştığı bilgisi paylaşıldı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Afganistan ABD Joe Biden