"ABD, Rus ve Türk askerleri iletişim kanalı oluşturabilir!"

"ABD, Rus ve Türk askerleri iletişim kanalı oluşturabilir!"

Pentagon'un eski üst düzey temsilcileri, ABD, Rusya ve Türk askerlerinin Suriye'de çatışmaları önlemeye yönelik özel bir iletişim kanalı oluşturabileceğini, bunun terörle başarılı bir şekilde mücadele edebilmesi için gerekli olduğunu belirtti.

Eski ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, Suriye'de olası çatışmaları önlemek ve terörle başarılı şekilde mücadele etmek için ABD, Rusya ve Türkiye arasında askeri düzeyde bir iletişim kanalı oluşturulması gerektiğini belirtti.

Votel, "Bu tür bir kanal aslında halihazırda mevcut. Türklerle çatışmaları önlemek için düzenli olarak görüşüyoruz. Ayrıca Ruslarla da böyle bir kanal var. Bu kanalın önemli ölçüde kullanıldığını düşünüyorum" dedi.

Bu tür iletişim kanallarının insanların hayatını kurtarmada ne kadar başarılı olduğu yönündeki soruya, "Bunun birçok örneği var. Bu gerçekten çok önemli. Görüşmeleri sürdürmemiz gerektiğini düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

Rusya ile olan kanalın çok etkili olduğunu belirten Votel, bu sayede ABD güçlerinin güvenliğinin sağlandığını ve bir komutan olarak DEAŞ'la mücadeleye odaklanabildiğini belirtti.

Votel, Basra Körfezi'nde de İran'la olası bir çatışmayı önlemek için kurulması gerektiğini ve buna benzer her türlü iletişim imkanının kullanılmasının önemini ifade etti. 

ABD Merkez Komutanlığı eski Özel Kuvvetler Komutanı Michael Nagata ise Suriye'deki ABD'li, Rus ve Türk askerler arasında üç taraflı bir iletişim kanalının kurulmasının ya da anlaşmaların mümkün olduğunu ifade etti.

Nagata, "Bu mümkün, ancak zor. Terörle mücadele ise üzerinde anlaşmaya varılabilecek en olası konu. Çünkü bu hem Türkiye hem Rusya hem Suriye hem ABD hem de Irak için bir tehdit. Herkes bu konuda hemfikir, herkesin çıkarları aynı." dedi.

Suriye ABD Rusya