Erkekler eşlerinin soyadını alabilir mi? Arkadan dolanıyorlar...

Bazı erkekler evlenecekleri kadınların soy isimlerini taşımak istiyor. Kanunlar buna izin vermeyince de farklı yasaların sunduğu imkanlardan faydalanıyorlar.

Son Güncelleme:

Dünyanın tanıdığı en büyük futbol stil ikonu olan David Beckham’ın oğlu Brooklyn Beckham evlenince nişanlısının soy ismini ismine ekleyecek. 23 yaşındaki genç Beckham 27 yaşındaki Nicola Peltz ile dünya evine girdi. Brooklyn Beckham’ın yeni ismi Brooklyn Peltz Beckham olacak. Beckham kanunen eşinin soy ismini göbek adı olarak ismine ekleyecek. Joseph olan göbek adını bırakacak.

Aileye yakın bir kaynak, “Brooklyn Nicola için havalara uçuyor. Ona bağlılığının en büyük simgelerinden biri bu” diyerek soy ismini alma kararının arka planını anlattı. 23 yaşındaki Beckham sadece nişanlısının soy ismini almak isteyerek sevgisini göstermemiş, vücudunun pek çok yanına da partnerinin ismini yazdırmıştı.

Örneğin boynunun yanında eşinin ismi yazarken sırtında da eşinin kendine yazdığı bir aşk mektubunun dövmesi var. Nicola Peltz bu mektuba şöyle başlamış: “Sonsuza kadar favori delikanlım. Ne zaman endişelensen bunu oku.”

GÖBEK ADI YAPACAK

Brooklyn Beckham eşinin ismini göbek adı olarak ismine ekleterek kendi soy ismini de değiştirmemiş oldu. Peki Türkiye’de bir erkek evlendikten sonra hukuken eşinin soy ismini alabilir mi? Bunun için Cumhuriyet inkılaplarından biri olan soyadı kanunun detaylarına inmek gerekiyor.

'SOYADI SEÇME HAKKI EVİN REİSİ OLAN KOCADA'

Kanunun 4. maddesi “Soyadı seçme vazifesi ve hakkı evlilik birliğinin reisi olan kocaya aittir” ifadesini içeriyor. Yani ilk soy isimleri alındığında uygun kriterlere göre soyadı seçme hakkı evin erkeğine bırakılmış.

Medeni Kanun’un 187’inci maddesine göre; kadın evlenmekle kocasının soy ismini alıyor ancak daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soy isminin önüne önceki soyadını alabiliyor.

Türkiye’de 18 yaşını geçen bir kişi artık mahkeme kararı olmadan eğer ismi veya soy ismi genel ahlaka aykırı ve gülünç ifadeler içeriyorsa bunu değiştirebiliyor. Ancak geçmiş yıllarda soy ismini değiştirmek için mahkemeye bir gerekçe sunmak gerekiyordu. 2017 yılından 2021 yılının 31 Ocak tarihine kadar, 260 bin 157 kişi soy ismini, 124 bin 32 kişi ise ismini düzeltti.

Çoşkun, Uğuz, İşik, Çinar, Top, Kör, Aydin, Dalkıç, Turğut, Kahriman vb.” soyadları ile “Rabiye, Hava, Esme, Yunis, Ümüt, Memet, Sümeyya, Firdes, Perişan, Sadet vb” isimler mahkeme kararı aranmaksızın il ve ilçe idare kurulları tarafından değiştirildi.

SOY İSİM DAVASI AÇILABİLİR

Medeni Kanun’un 27. maddesi gereği isim ve soy isim davası haklı sebeplere dayandırılarak açılabiliyor. Avukat Baran Doğan’a göre; buradaki haklı sebep kişinin kişisel değerlerini de içeriyor olabilir. Mahkeme bu kişisel sebepler için bir tanık çağırılmasını uygun bulabiliyor.

Türkiye’de erkekler resmi olarak isteseler de eşlerinin soyadlarını taşıyamıyorlar ancak evlenmeden önce  veya sonra kendi kişisel sebeplerini beyan ederek soy isimlerini eşlerininki ile aynı yapmalarının hukuken yolu açık.

ÖZER ÇİLLER VAKASI

Türkiye’de eşinin soy ismini taşıyan eski Başbakan Tansu Çiller’in eşi Özer Çiller’in durumu günlerce konuşulmuştu. Özer Çiller aslında evlenmeden önce eşinin soy ismini mahkeme kararıyla almış, yani aslında Uçuran olan mevcut soy ismini değiştirmişti. Özer Çiller Türkiye’nin ilk First Gentelman’ı olmuştu.

Eşinin soy ismini alan erkekler dünyanın dört bir yanında var. Örneğin Amerikalı oyuncu Zoe Saldana’nın eşi Marco evlenince Saldana soy ismini almış, Zoe Saldana Facebook hesabından gelen tepkiler üzerine, “Bir erkeğin eşinin soyadını alması neden bu kadar şaşırtıcı, şok edici, olay yaratan birşey?" paylaşımını yapmıştı.

ORTAÇAĞDA DURUM FARKLIYMIŞ

Evlilik ve ailenin tarihsel gelişimi üzerine çalışan Profesör Stephanie Conntz Ortaçağ İngiltere'sinde evlenen erkeklerin eşleri kendisinden daha zengin ve soylu bir aileden geliyorsa, karılarının soy adlarını aldıklarını söylüyor. Coontz, "12. ve 15. yüzyıl arasında İngiltere ve Fransa gibi toplumlarda sınıf cinsiyetten daha üsttedir" diyor. 

Kaynaklar: Medeni Kanun, Soyadı Kanunu, BBC, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber