Tip-2 diyabetlilerle ilgili çarpıcı araştırma

Tip-2 diyabet hastaları üzerinde yapılan araştırma düşük karbonhidrat diyetinin, kan basıncını azaltırken vücuttaki iltihaplanmayı da düşürdüğünü ortaya koydu

Son Güncelleme:

Yeni bir araştırma, daha önce ortaya koyulan düşük karbonhidrat diyetinin kan basıncını dengelediği yönündeki bulguları doğruladı.
Ayrıca araştırmaya göre daha az karbonhidrat alımı, vücuttaki iltihaplanma riskini de azaltıyor.
Buna karşılık dert şu ki, uzmanlar hala ne kadarlık bir günlük karbonhidrat alımının düşük karbonhidrat diyetine girdiğini net olarak açıklamıyor. bunun sebebi ise bu düzeyin her birey için farklı seviyede olması. Yani kişilerin alması gereken günlük karbonhidrat miktarını doktoruna danışarak belirlemesi gerekiyor.

Bispebjerg Hastanesi, Aarhus Universitesi ve Copenhagen Üniversitesi'nin yaptığı ortak araştırma, diyabeti olanların düşük karbonhidrat almasının sağlık açısından oldukça faydalı olabileceğini ortaya koydu.
Araştırma, düşük karbonhidrat diyetinin bireylerin kan basıncını ve ayrıca Tip-2 diyabet hastalarının da trigliserid seviyesini dengelediğini gösterdi. Bu, daha önce bu konuda yapılan bazı araştırma sonuçlarıyla da oldukça uyumlu.
Araştırma, Tip-2 diyabete sahip 28 hasta üzerinde gerçekleştirildi. 12 hafta boyunca yakından takip edilen hastalar 6 hafta boyunca geleneksel karbonhidratlı beslenme gerçekleştirdi. Geri kalan 6 hafta ise düşük karbonhidrat diyeti uyguladı. 
Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, varılan sonucun, daha önce gerçekleştirilen araştırmalardan farklı olarak formülasyondan kilo kaybını çıkarmış olması. 

DAHA DÜŞÜK KARBONHİDRAT ALIMI MI, DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİ Mİ?
Buna karşılık araştırma sonucuyla ilgili eleştiriler de var.
Konuyla ilgili bugüne kadar gerçekleştirilen son araştırmanın sahibi Jennifer Okkemah, "Araştırma sonucunda 'daha düşük karbonhidrat alımı'ndan bahsediliyor. Fakat şurası net değil; neye göre daha az. Bahsedilen gerçekten düşük karbonhidrat diyeti mi yoksa daha az karbonhidrat diyeti mi?" dedi. Okkemah, son araştırma sonucunun kendisini şaşırtmadığını da ekledi.


Sonraki Haber