İnsan vücudunda yeni bir organ keşfedildi!
İsveç'te bulunan Karolinska Enstitüsü, derinin altında bulunan yeni bir duyusal organ keşfetti. Bu organın acının kaynağı olabileceği düşünülüyor
Acı, bilim insanlarının vazgeçilmez araştırma konularından biri. Acının kaynağı, kişiden kişiye eşiği değişen, duruma göre de aynı kişide bazen dayanılmaz bazen ise tolere edilebilir seviyede hissedilmesi bilim dünyasını acının sırrını keşfetmeye yöneltti. Acının aslında vücudun daha büyük hasarları önlemek için geliştirdiği bir savunma mekanizması olduğu düşünülüyordu. Yani acı hissetmemiz, aslında vücudumuza verebileceğimiz ölümcül hasarların önüne geçiyordu. Fakat son araştırma acının tüm kitabının yeniden yazılmasını sağlayabilir,
İşte bu hedefle yola çıkan İsveç'teki Karolinska Enstitüsü, fareler üzerinde yaptığı araştırmalarda oldukça ilginç bir sonuca vardı. Enstitü'nün Science dergisinde de yayınlanan araştırma sonuçlarına göre derinin altında yeni bir organ keşfedildi. Tamamen duyusal olan ve cildin hemen altında bulunan, saç kılına benzer yapılarla çevrili organ, 'Glial hücreleri' olarak bilinen sinir sistemi destek dokusunun içerisinde bulunuyor. Glial hücrelerinin ısı gibi dış kaynaklı uyarıcılara karşı hassas olduğu düşünülüyor. Farelerde keşfedilen bu duyusal organın büyük ihtimalle insanlarda da bulunduğu düşünülüyor.
AĞRININ SIRRI SONUNDA ÇÖZÜLMÜŞ OLABİLİR
Bilim insanları, bugüne kadar iğne batması benzeri veya rahatsızlık verici ani ağrılara ciltteki sinir hücrelerinin neden olduğuna inanıyordu. Araştırmacılar, yaptıkları deneylerde farelerdeki bu hücre ağını engellediklerinde hissedilen ağrının da azaldığını fark etti. Bu çalışmaların, kronik ağrıların nedenini anlamada yardımcı olacağı umut ediliyor.
Çalışmaları yürüten ekipten Profesör Patrik Ernfors, yaptıkları deneylerin, ağrıya hassasiyetin sadece ciltteki sinir hücrelerinde gerçekleşmediğini, aynı zamanda ağrıya duyarlı organda da olabileceğini gösterdiğini kaydetti.
Ernfors, bu yeni buluşun fiziksel hassasiyetin hücresel mekanizmasını ve kronik ağrının nedenlerini anlama konusundaki anlayışı değiştireceğini söyledi.