EBA neden açılmıyor? EBA'ya neden girilmiyor?

eba.gov.tr'de bazı velilerin ve öğrencilerin uzaktan eğitimin ilk gününde yoğunluk nedeniyle erişim sıkıntı yaşadıkları dikkat çekti. MEB kaynakları, "Bu yoğunluk hesaplanarak EBA TV devreye alındı. Güçlendirme çalışmaları sürüyor" dedi

Son Güncelleme:

İkokul, ortaokul ve liseler için bugün evde ders başı. Uzaktan eğitimin ilk gününde eba.gov.tr'ye yapılan aşırı yüklenme siteye girişlerde bazı velilerin ve öğrencilerin erişim sıkıntısı yaşamasına neden oldu. Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarından açıklama geldi. Koronavirüs salgını nedeniyle geçen hafta ara verilen okullara bugünden itibaren 1 hafta boyunca uzaktan eğitimle devam edilecek. Uzaktan eğitim dersleri TRT EBA TV ve EBA üzerinden veriliyor. 

eba.gov.tr neden açılmıyor sorusunun yanıtı MEB kaynaklarından geldi. Milli Eğitim Bakanlığı kaynakları, "Oluşabilecek yoğunluktan kaynaklı sistem altyapı sorunları göz önünde bulundurularak EBA TV devreye sokuldu. EBA.gov.tr'yi güçlendirme çalışmalarımız hala devam etmekte" dedi.

EBA'YA NEDEN GİRİLEMİYOR?

Ders saatleri EBA TV'ye ve o saatte dersi olan sınıflara ayrıldığı için, giriş yapıldığı saatte dersi olmayanların eba.gov.tr üzerinden oturum açması mümkün değil. Zaten MEB, EBA ara yüzüne değiştirdiği için şifreyle giriş değil TC Kimlik No ve doğrulama koduyla giriş yapılıyor. Dolayısıyla her öğrenciye ders saatinde eba.gov.tr'de oturum açma izni veriliyor. Bu yöntem sistem üzerindeki yoğunluğu azaltmak için uygulamaya alındı. Buna karşılık birçok örğenci, veli ve öğretmenden, ders saatleri ve çalışmak için serbest bırakılan zamanlarda da EBA'ya girilemediği yönünde şikayetler geliyor. Hatta öğretmenler bile kendi sayfalarına girerek sisteme yükledikleri ödevleri göremiyor.

Bu konudaki çalışmaların devam ettiği ve MEB'in aksaklığın farkında olduğu da gelen bilgiler arasında. MEB'in konudan haberdar olması özellikle öğretmenler açısında önemli: Çünkü öğretmenlerin EBA üzerindeki tüm hareketleri (sisteme giriş saatleri, ödev yükleme faaliyetleri vs) MEB tarafından izleniyor ve değerlendiriliyor.  

Bugün uzaktan eğitim TRT EBA TV üzerinden sabah 09:00 itibariyle başladı. MEB, uygulamayı "Tatil değil uzaktan eğitim" sloganıyla başlattı.

3 farklı kanal, HD ve SD olmak üzere toplam 6 kanaldan yayın yapılıyor.

EBA TV İlkokul, EBA TV Ortaokul ve EBA TV Lise olmak üzere üç kanal uzaktan eğitimde kullanılıyor.

Yayın akışlarına eba.gov.tr ana sayfasından ve TRT internet sitesinden günlük ve haftalık yayın akışına ulaşılabiliyor. Ayrıca, her akşam yayın sonlandıktan sonra ve sabah yayın başlayana kadar televizyon ekranından görüntülenebilecektir. 

Öğrenciler EBA TV'den ve eba.gov.tr üzerinden yayın akışını takip ederek, kendi sınıflarına ait ders anlatımlarını, o haftanın hangi gününde ve saatinde yapılacağını öğrenecek ve kendileri için belirlenen saat aralığında yayını takip edeceklerdir. O saatler dışında ekran başında olmaları gerekmeyecektir. 

Yayınlar aynı kanalda ve gün içinde 1 veya 2 kez tekrar edilecek. Tekrarlayan yayın akışı da yine eba.gov.tr ve TRT internet sitelerinden öğrenilebiliyor. 

Ayrıca eba.gov.tr üzerinden de yayınlanan içeriklerin kayıtlarına ulaşılabiliyor.

Millî Eğitim Bakanlığı'nın seçtiği alanında başarılı öğretmenler ders anlatım videoları ile konuları anlatıyor. 

TÜRKSAT EBA TV FREKANS AYARLARI

HD Alış bilgileri: 

Alış frekansı :12.084 MHz

Polarizasyon : Yatay (H)

Sembol oranı : 13.750

FEC : 2/3

SD Alış bilgileri:

Alış frekansı :11.916 MHz

Polarizasyon : Dikey (V)

Sembol oranı : 30.000

FEC : 3/4

SD (Standart çözünürlüklü) EBA TV İlkokul SD, EBA TV Ortaokul SD, EBA TV Lise SD kanalları TURKSAT uydusu üzerinden 1916 MHz, Vertical (Dikey), Sembol Oranı:30.000 FEC:3/4 parametreleri ile yayınlanmaktadır. TKGS (TURKSAT Kanal Güncelle Sistemi) sistemine sahip uydu alıcılarda ya da uydu alıcılı TV'lerde EBA TV İlkokul SD 89. kanaldan, EBA TV Ortaokul SD 90. Kanaldan, EBA TV Lise SD 91. kanaldan izlenebilir. 

HD (yüksek çözünürlüklü) EBA TV İlkokul HD, EBA TV Ortaokul HD, EBA TV Lise HD kanalları TURKSAT uydusu üzerinden 12084 MHz, Horizontal (Yatay), Sembol Oranı:13750 FEC:2/3 parametreleri ile yayınlanmaktadır. TKGS sistemine sahip olan uydu alıcılarda ya da uydu alıcılı TV'lerde EBA TV İlkokul HD 86. kanaldan, EBA TV Ortaokul HD 87. kanaldan, EBA TV Lise HD 88. kanaldan izlenebilir. 

DİJİTAL PLATFORMLARDA TRT EBA TV KAÇINCI KANALDA?

Türksat Kablo TV:

İlkokul: 465. kanal

Ortaokul EBA TV: 466. kanal

Lise: 467. kanal

Tivibu:

İlkokul EBA TV: 401. kanal

Ortaokul: 402. kanal

Lise: 403. kanal

Turkcell TV + (Plus): 

İlkokul: 106. kanal

Ortaokul: 107. kanal

Lise EBA TV: 108. kanal

Vodafone TV:

İlkokul EBA TV: 151. kanal

Ortaokul: 152. kanal

Lise: 153. kanal

D-Smart:

İlkokul: 932. kanal

Ortaokul EBA TV: 933. kanal

Lise: 934. kanal

Digitürk:

İlkokul: 151. kanal

Ortaokul: 152. kanal

Lise EBA TV: 153. kanal  

Yüz yüze eğitime verilen 1 haftalık aranın ardından ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için TRT-EBA TV ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden yapılacak "uzaktan eğitim", Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un verdiği ilk dersle başladı.

Bakan Selçuk, velilere seslenerek, dünyanın ilginç ve zorlu bir sürecin içerisinden geçtiğini, herkesin sağlığı ve güzel günlere erişebilmesi için alınan kararla okulların bir süreliğine kapatıldığını ve uzaktan eğitime geçildiğini hatırlattı.

İlk birkaç gün zorlanılsa da sonrasında sürecin hep birlikte sağlıkla yönetileceğine emin olduğunu ifade eden Selçuk, "Ben Milli Eğitim Bakanı olmaktan önce bir eğitim bilimciyim, öğretmenim; ben de babayım, hatta büyük babayım.

Çocuk nasıl öğrenir, koşullar, imkanlar nasıl olmalıdır, hepsi bilgimizde, tecrübeli bilim insanlarıyla çalışıyoruz. Bu süreci yönetirken her türlü senaryoyu dikkate alıyor ve hepsi için çözümler üretiyoruz. Mevcut ve olabilecek her tabloya alternatif çözümlerimiz var." dedi.

Velilerden müsterih olmalarını isteyen Selçuk, okullarda yapılan her şeyi uzaktan eğitimle yapılmasının mümkün olmadığının altını çizdi.

"Ancak biliniz ki son tahlilde gereken her şey yapılacak." diyen Selçuk, velilerden öğretmenlik yapmalarını ve evlerini okula çevirmelerini beklemediklerini söyledi.

Çocukların okuldan ayrı kaldıkları bu süreçte derslerinden soğumasını istemediklerini vurgulayan Selçuk, velilere şöyle seslendi:

"Bu süreçte çocuklarımızın derslerini düzenli takip etmesi, verilen ödevleri yapması ve bizlerle iletişim içinde kalması için en büyük destekçimiz siz olacaksınız. Çocuklarımız, derslere başlamadan önce mutlaka kahvaltılarını yapmış olsun. Evde küçük kardeş varsa lütfen ders dinleyecek olan çocuğunuzun evin başka bir odasında olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun uzaktan eğitimdeyken temizlik yapmak, müzik dinlemek, başka bir televizyonu açmak gibi dikkatini dağıtacak şeylerden uzak durun. O dersini dinlerken meyve, süt gibi ikramlardan kaçının lütfen. Bunlar için zaten vakitleri var. Uzaktan eğitimde dersler elbette ki okuldakiler kadar uzun olmayacak. Bizler bu açığı en iyi çocuklarımızın daha fazla kitap okumasını sağlayarak kapatabiliriz."

Araştırmaların kitap okuyan çocukların sınavlarda ve hayatta çok daha başarılı olduğunu ortaya koyduğuna dikkati çeken Selçuk, o yüzden çocukların okumaya teşvik edilmesi ve ebeveynlerin de onlara örnek olması gerektiğini dile getirdi. 

Sonraki Haber