AB'nin 1 trilyon Euro'luk sorunu
AB yetkililere koronavirüs salgınına verdiği geç tepkiden ötürü eleştirildi. Şimdi de finansal planlar üzerinde çalışıyor. Büyük rakamlara rağmen belirsizlik halen sürüyor.
Mart ayı başlarında İtalya öncülüğünde başlayan koronavirüs salgınında AB kendisini tam anlamıyla göstermedi. Hatta ECB(Avrupa Merkez Bankası)Başkanı Lagarde, İtalya'ya yardım etmenin bankanın işi olmadığını söylemeye kadar vardı.
AB içinden gelen "harekete geçilmediği" eleştirilerinin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen geçtiğimiz hafta büyük bir finansal plan hazırlığında olduklarını açıkladı. Bu planın açıklanmasından sonra rakamlar konsuunda şüpheler belirdi. Basın toplantısının ardından "milyar euro değil. Trilyon euro! Peki nasıl? Kredi şeklinde mi, hibe şeklinde mi en önemlisi bu kredinin sağlayıcıları kim?" sesleri yükseldi.
AB liderleri bu fonun açıklanmasının ardından fonun niteliğini konuşmaya başladılar ve Avrupa Komisyonuna yetki vermeyi kabul ettiler. Ancak 1 trilyon euro rakamı sadecce Von Der Leyen'in açıklamasından geliyor ve resmi bir sayı değil.
Oxford Economics'ten Ángel Talavera DW'ye verdiği demeçte "1 Trilyon Euro'luk rakam beni şüphelendiriyor." diyor ve ekliyor "2 trilyon Euro'luk paketten dahi bahseden var. kaldıraçlarla birlikte özel sektörün 1.7 Trilyon Euro'luk yatırım yapmasını beklemeniz lazım. Sanırım şu anda bu çok gerçekçi görünmüyor"
Bu fonun kullanım şekli üzerinde politik ve kültürel farklılıklarda var. Almanya ve Hollanda kredileri şeklinde dağıtılmasını savunurken, koronavirüsün en ağır vurduğu Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkeler hibeler ve faizsiz kredi şeklinde dağıtılmasını savunuyor. Talavera, Özellikle İtalya gibi ülkelerin zaten borç sorunuyla uğraştığını bu fonun kredi şeklinde dağıtılmasının daha büyük sorunlara yol açacağından söz ediyor.
Avrupa Merkez Bankası(ECB) geçtiğimiz ay 750 milyar Euro'luk tahvil alım programı başlatmıştı. AB ayrıca, 100 milyar € değerinde kısa süreli çalışma destek programı (SURE) ve Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan kredi geri ödeme tarihlerinin uzatılması da dahil olmak üzere diğer ayrı tedbirleri de doğruladı.
Fakat asıl sorun 1 Trilyon Euro'luk paketin nasıl oluşturulacağı? Komisyonun Mayıs ayı ortasına kadar daha somut teklifleri sunması bekleniyor ve planların yeni yedi yıllık bütçe çerçevesinde değerlendirilmesi bekleniyor.
DW