Tanzanya'da sebze meyve tüketimiyle koronavirüs önlemi iş yaramadı! Hayatlarını kaybettiler

Virüsle mücadelede halka buhar tedavisi ile daha fazla sebze ve meyve tüketilmesini tavsiye eden ve koronavirüs vakalarına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşmayan Tanzanya'da Katolik Kilisesi, son 2 ayda enfeksiyon belirtileri taşıyan 60 rahibe ve 25 papazın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Son Güncelleme:

Tanzanya Katolik Kilisesi, ülkedeki yetersiz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine tepki göstererek son 2 ayda enfeksiyon belirtileri taşıyan 60 rahibe ve 25 papazın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Tanzanya Episkopal Konferansı Sekreteri Charles Kitima, aldıkları önlemlere rağmen peş peşe yaşanan ölümlerin şok edici olduğunu söyledi.

Test yapılmadığı için kilise mensuplarının Kovid-19'dan öldüğüne ilişkin kesin bilgiye sahip olmadıklarını ifade eden Kitima, hastaların hepsinin virüs belirtileri gösterdiğini kaydetti. 

Kitima, kilisenin ülke çapında 500'e yakın sağlık merkezi olduğunu aktararak, hükümetin Kovid-19 testi yapmalarına müsaade etmediğini dile getirdi. Sekreter Kitima ayrıca Kovid-19'un halen ülke için bir tehdit olduğunu anımsattı. 

TEST VERİLERİ PAYLAŞILMIYOR

Tanzanya'da şubatta Devlet Başkanlığı Başsekreteri John Kijazi açıklanmayan bir nedenden, Zanzibar Başkan Yardımcısı Seif Sharif Hamad da Kovid-19'dan hayatını kaybetmişti. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Tanzanya hükümetine Kovid-19 verilerini yayımlama çağrısında bulunmuştu. Kovid-19 vakalarına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşmayan Tanzanya, virüsle mücadelede halka buhar tedavisi ve daha fazla sebze ve meyve tüketilmesini tavsiye ediyor.

Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, 27 Ocak'ta, halkı yabancı devletlerin ürettiği Kovid-19 aşılarına karşı uyarmıştı.

Ülkesinde Kovid-19 salgını olmadığını öne süren Magufuli, "Aşılar tehlikelidir. Eğer beyaz adam aşı bulabiliyor olsaydı, şimdiye kadar AIDS için aşıyı bulmuş olmalıydı, veremin, sıtmanın aşısını..." ifadesini kullanmıştı.

Magufuli'nin daha önce laboratuvara gizlice insan isimleri vererek hayvan, meyve, yağ örnekleri gönderdiğini ve bir papaya ile keçinin sonuçlarının pozitif çıktığını söylemesi ülkede gündem olmuştu.

BUHAR TEDAVİSİ UYGULUYORLAR

Tanzanya Yerel Yönetimler Bakanı Süleyman Jajo, basına yaptığı açıklamada, virüsle mücadelede buhar tedavisi ile daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi gibi yollar denediklerini bildirdi. Jajo, "Kovid-19'un ülkemizde yeri yok. Buhar tedavisi, meyve ve sebze tüketerek virüsü etkili bir şekilde öldürüyoruz." dedi.

Buhar tedavisinin bazı bitkilerle uygulandığını belirten Jajo, bu uygulamanın virüsü etkisiz hale getirmekte en iyi yol olduğunu öne sürdü. Jajo ayrıca vatandaşlara daha fazla sarımsak, zencefil, karpuz, portakal ve limon gibi gıdalar tüketerek bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Öte yandan uzmanlar, buhar tedavisi yönteminin etkinliğine dair herhangi bir bilimsel kanıt olmadığına dikkati çekiyor.

MASKELERİNİ ÇIKARMALARINI EMRETMİŞTİ

Kovid-19 salgınını hafife aldığı için eleştirilere maruz kalan ve aşılama planları olmadığını açıklayan Tanzanya yönetimi, şimdi de maske takanlara tepki göstermeye başladı. 

The Citizen gazetesinin haberine göre, Kilimanjaro bölgesinin başkenti Moshi'nin belediye başkanı Juma Raibu Juma, şehirde virüsün olmadığını ileri sürerek toplantıya girdiği meclis üyelerinden maskelerini çıkarmalarını istedi. 

Juma, "Oturumumuza başlamadan önce maske takan herkesten ayağa kalkmalarını rica ediyorum. Maskelerinizi çıkarın, şehrimiz güvenli. Ben belediye başkanı olarak maske takmıyorum buna rağmen sizin takıyor olmanız kendinizi çok fazla sevdiğiniz anlamına geliyor." diye konuştu. Belediye başkanının verdiği sözlü emre tüm meclis üyelerinin uyduğu belirtildi.

Kaynak: AA

Sonraki Haber