Şili'de fosili bulunan uçan ejderhanın resmi çizildi

Bilim insanları "uçan ejderha" olarak da bilinen kanatlı dinozor türünün milyonlarca yıl önce Şili'de yaşamış olduğunu dair kanıtlara ulaşmıştı. Şili Üniversitesi, ejderhanın neye benzediğini resmetti.

Son Güncelleme:

Bilim insanları "uçan ejderha" olarak da bilinen kanatlı dinozor türünün milyonlarca yıl önce Şili'de yaşamış olduğunu kanıtlar nitelikte delillere ulaşılmıştı.

Acta Palaentologica Polonica dergisinde yayınlanan haberde son yapılan araştırmalarda bilim insanları, 160 milyon yıl önce Kuzey Yarımküre çevresinde yaşadığı bilinen erken bir pterozor grubu olan “uçan ejderha”nın Şili’de bulunduğuna dair kanıtlara ulaşıldığı bilgisine yer verilmişt

Dinozor türüne ait fosil, Güney Amerika’da bulunan Atacama çölünde keşfedildi. Bu keşif; kanatları, uzunlamasına bir kuyruğu ve oldukça sivri dişleri olan bu Juna Devri sürüngenine dair Güney Yarımküre’de bulunan ilk kanıt olarak değerlendirilmişti.

Kanıtlara dayanılarak resmi çizildi

 Şili Üniversitesi bulunan fosillere dayanarak ejderhanın neye benzediğini resmetti. Sonuçta ortaya çıkan resimde ejderha sevimli bir hayvan görüntüsünde.

Bulunan kalıntılar üzerinde çalışmalar yapan Şili Üniversitesi’nin elde ettiği verilere göre bu fosilin Rhamphorhybchinae alt familyasının bir üyesi olduğu düşünülüyor. Bu da keşfedilen bu fosillerin, Güney Yarımkürede Rhamphorhynchinae alt familyasına dair keşfedilen ilk örnekler olduğu anlamına geliyor. 

 Kalıntılar üzerine yapılan araştırmanın başındaki isim olan Jonathan Alarcon, bu gruba ait keşiflerin genelde Avrupa’dan çıktığının ve Şili’de bulunan iskelet parçalarının bu gruba mensup hayvanların dünya genelindeki dağılımının şimdiye kadar bilinenden çok daha geniş çaplı olduğu anlamına gelebileceğinin altını çiziyor. 

Alarcon, “Küba’da bu gruptan ve görünüşe göre kıyı hayvanları olan pterozolar var; bu yüzden büyük ihtimalle ya Kuzey ve Güney arasında göç ettiler ya da bir kez gelip kaldılar, bilemiyoruz, “ diye de belirtti. 

Bu keşiften önce 2019 yılında Avustralya’da 96 milyon yaşında bir uçan sürüngene ait fosil bulunmuştu. Yine aynı yıl Kanada’da bir buzulda gömülü halde bir uçan sürüngenin bulunmasıyla bu tür, tarihteki en büyük uçan hayvanlar arasına yeni bir tür olarak adını yazdırmıştı. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber