Santorini’deki volkan patlarsa ne olur?
Ege Denizi'ndeki deprem fırtınası durulma sinyali vermiyor. Aksine, şimdiye kadarki en büyük sarsıntı 5.1 büyüklüğünde meydana geldi. Santorini’de olağanüstü hal ilan edildi.
Ege Denizi günlerdir beşik gibi sallanırken, Santorini Adası’nda endişe giderek artıyor.
Yaklaşık 15 bin nüfuslu ada neredeyse terk edilmiş durumda. Artan depremler nedeniyle 11 binden fazla kişi Santorini’yi feribot veya uçakla terk etti. Kalanlar ise sürekli sarsıntılar yüzünden büyük bir tedirginlik içinde.
Son günlerde sismik hareketlilik hem sıklık hem de şiddet bakımından dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. 26 Ocak’tan bu yana 6.500’den fazla deprem meydana gelirken, en büyüğü çarşamba akşamı 5.1 olarak kaydedildi. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı ya da ciddi hasar yaşanmadı.
Uzmanlar 3 Senaryoya Dikkat Çekiyor
Depremlerin ne anlama geldiği konusunda bilim insanları üç farklı senaryo üzerinde duruyor:
Sismik hareketlilik azalacak ve zamanla sona erecek.
Hasara yol açmayan, orta büyüklükte bir deprem meydana gelecek.
En kötü senaryoda, aktif bir fay kırılabilir ve en az 6 büyüklüğünde bir ana deprem yaşanabilir.
Uzmanlara göre, böyle bir durumda Santorini’de bazı binaların yıkılabileceği ve tsunami riski oluşabileceği belirtiliyor.
Santorini’de Olağanüstü Hal İlan Edildi
Artan toprak kayması ve taş düşmesi riski nedeniyle, Yunanistan hükümeti Santorini’de olağanüstü hal ilan etti. Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı, OHAL’in 1 Mart’a kadar süreceğini açıkladı. Yetkililer, tehlike altındaki 5 bölge için de özel uyarılarda bulundu.
Büyük bir deprem ihtimaline karşı acil durum planını devreye sokan Atina, en kötü senaryoya hazırlanmaya devam ediyor. Santorini açıklarına bir sahil güvenlik gemisi ve donanmaya ait çıkarma gemisi gönderildi. Güney Ege Bölgesel İtfaiye Birimi de teyakkuza geçirildi.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, halka sakin olmaları çağrısında bulunarak, kriz yönetimi sürecinde bilim insanlarının görüşlerine bağlı kalacaklarını ifade etti.