ABD'de tarihi öğretmen kıtlığı! 'Bu kadar kötüsünü görmemiştim'

Rakamlar ABD'de ciddi bir öğretmen kıtlığı yaşandığını ortaya koymakta. Bazısı eğitimi haftada dört güne düşürmeyi kimisi üniversite öğrencilerini ve gazileri derslere sokmayı planlıyor. Peki bu kıtlığın sebebi ne? Uzmanlar içinde siyasetin de olduğu birbirini etkileyen faktörlerden söz etmekte...

Son Güncelleme:

ABD'nin Texas eyaletinin kırsal bölgelerinde yeni başlayacak eğitim yılında öğrenciler, beş gün yerine haftada dört gün ders görecek. Florida'da eyalet, öğretmenlik geçmişi olmayan gazileri dersliklere çağırıyor. Arizona ise boş kalan öğretmen kontenjanlarını üniversite öğrencileri ile doldurmak istiyor... Ülkenin dört bir yanından gelen örnekler, ABD'deki öğretmen açığının kritik seviyelere ulaştığını gösteriyor.

Okul idarecileri, öğrencilerin okula döndüklerinde kendilerine ders verebilecek bir öğretmen bulmalarını arzuluyor.

ABD Okul Müfettişleri Derneği Yönetici Direktörü Dan Domenech öğretmen sıkıntısı hakkında “Hiç bu kadar kötü bir durum görmemiştim. Öğretmen sıkıntısı şu anda okul bölgelerini ilgilendiren sorunlar listesinde bir numara... Tüm icatlar ihtiyaçtan doğar ve yoğun baskı altındaki bölgelerin bir çözüm bulması gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.

ABD genelinde kaç okulda kaç sınıfın öğretmensiz kalacağını kestirmek zor zira konuya ilişkin kesin sayı verebilecek bir veritabanı mevcut değil. Ancak yaz tatili hızla sona ererken açık kalan personel boşluklarını detaylandıran eyalet ve bölge düzeyinde raporlar ortaya çıktı.

Nevada Eyaleti Eğitim Derneği, eyaletteki 17 okul bölgesinde yaklaşık 3 bin öğretmenlik bir boşluk oluşacağını tahmin ediyor. Illinois Bölgesi Okul Müfettişleri Birliği ise eyalet çapındaki okul bölgelerinin yüzde 88'inin öğretmen açığıyla ilgili sorunlar yaşadığını tespit etti. Ve son olarak Houston, Texas'taki en kalabalık beş okul bölgesi 200-1000 arası pozisyonun açık kalacağını bildiriyor.

Farklı eyaletlerde farklı bölgeler büyük bir krize neden olabilecek soruna en azından geçici bir çözüm bulmak için çabalıyor. Fotoğraf: Shutterstock

MÜFETTİŞLERİN FISILTI AĞI!

Wisconsin'deki Madison Metropolitan Okul Bölgesi'nin müfettişi Carlton Jenkins, ülke çapındaki müfettişlerin, birbirlerini uyarmak için bir fısıltı ağı geliştirdiğini şöyle anlatıyor:

“Şu anda öyle bir noktadayız ki diyelim Minnesota'dan geliyor bir öğretmen geliyorsa oradaki müfettiş arkadaşlarım önceden arayıp 'Sizin oraya gelen öğretmenler var' diyor.”

Öğretmenlere daha iyi maaş sunmak, eğitimci olarak nitelendirilen insan havuzunu genişletmek ve okullarda sınıfların kapasitelerini artırmak, personel eksikliğine yönelik geçici çözümler olabilir. Ancak Nevada Eyalet Eğitim Derneği başkanı Dawn Etcheverry, bu geçici düzeltmelerin çoğunun öğrenme kapasitelerini azaltarak öğrencilere zarar verme olasılığının yüksek olduğunu ifade ediyor. Temelde yatan sorunun altında ise dört farklı sebep yatmakta:

Pandemi nedeniyle baş gösteren yorgunluk ve tükenmişlik, düşük ücretler, öğretmenlere ve öğretmenlik mesleğine azalan saygı ile polikatının harladığı kültürel ayrışmalar...

'POLİTİK DURUM COVID'İN YAN ETKİSİYLE BİRLEŞTİĞİNDE...'

Amerikan Öğretmenler Federasyonu Başkanı Randi Weingarten “ABD'deki politik durum Covid'in yan etkileriyle birleştiğinde bu eksiklik ortaya çıktı. Bu suni bir kıtlık” ifadelerini kullanmakta. Kültürel ayrışmalardan kasıt ise özellikle müfredata yönelik tartışmalar. ABD tarihinin, ırkçılığın ve cinsel yönelimlerin çocuklara nasıl aktarılacağı en sert ve ciddi tartışmaların döndüğü konu olarak öne çıkıyor.

Eyaletler, veliler, okul yönetimleri ve siyasetçilerin kurduğu baskılar öğretmenleri meslekten uzaklaştırıyor. Bu duruma örnek veren Fairfax Eğitim Derneği Başkanı Leslie Houston kariyerinde hiç bu kadar öğretmenin politikacılar ve ebeveynler tarafından gördüğü saygısızlıklar nedeniyle ayrıldığını görmediğini ifade ediyor:

“İnsanlar öğretmenlere böyle saldırırken; öğretmenler olarak yaptığımız ve yapmadığımız şeyler konusunda hakikaten kötülükle davrandıklarında 'Çocuklarımın dersine kim girecek?' diye düşündüklerini sanmıyorum.”

Ayrılıkta ekonomik faktörler de önemli ama yukarıdaki sebeplerden ötürü maaşın yükselmesi de sorunu ortadan kaldıramıyor. Örneğin Nevada'nın 320 bin öğrenciye hizmet veren Clark County Okul Bölgesi, yaklaşık 1300 öğretmenlik açığı doldurmak umuduyla, öğretmenlerin başlangıç maaşını 7 bin dolar olarak belirledi ve eyalet dışından ya da 100 milden (yaklaşık 161 km) uzak bir mesafeden bölgeye taşınan öğretmenlere 4 bin dolar taşınma primi vermeye karar verdi. Aynı zamanda Müfettiş Jesus F. Jara çalışan mevcut öğretmenlere işlerinde kalmaları için 5 bin dolara kadar “işte kalma ikramiyesi” verileceğini de söyledi.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Washington Post'ta “‘Never seen it this bad’: America faces catastrophic teacher shortage” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD
Sonraki Haber