Milyonlarca kişinin sağlık verileri tehlikede! Google açıklama yaptı
Google'ın hastaların sağlık verilerine eriştiği ortaya çıktı. ABD merkezli teknoloji devi Google, çalışmalarının Federal Sağlık Yasası'na tamamen uygun olduğunu açıkladı.
Dev teknoloji şirketlerinin, sağlık sektöründeki yatırımları her geçen gün artıyor. Hatta bazılarının sağlık kurumlarıyla ortaklıkları bile bulunuyor. Google'ın sağlık hizmetlerine özel yazılım ve hizmetler geliştirmek için laboratuvarla bağlantı kurduğu da biliniyor.
Bu alanda çalışmalar yürüten Google'ın son bir yıldır hastane zinciri Ascension ile yürüttüğü gizli çalışması 'Nightingale projesi' kapsamında ABD'nin 21 eyaletinde on milyonlarca hastanın sağlık verilerini topladığı öne sürüldü.
Wall Street Journal'a göre, bu konuda hastalar ya da doktorlar da herhangi bir bilgi sahibi değil.
Toplanan bilgiler kapsamında; laboratuvar sonuçlarından teşhis ve hastaneye yatırma kayıtlarına kadar birçok bilgiye ulaşabiliyor. Üstelik hastalara ilişkin diğer kişisel bilgiler de yine teknoloji deviyle paylaşılanlar arasında.
Ortaya atılan iddiaya göre en az 150 Google çalışanının hastaların verilerine erişimi var.
GOOGLE BU VERİLERLE NELER YAPABİLİR?
Google'ın bu verileri yapay zeka bağlantılı yeni nesil bir yazılım üzerinde kullandığı tahmin ediliyor.
YASAYA UYGUN!
Bir Google sözcüsü, projenin Federal Sağlık Yasası'na tamamen uygun olduğunu ve kurdukları sistemin hasta verileri için sağlam korumalar içerdiğini söyledi.
Google'ın yaptığı, bir mahremiyet ihlali gibi görünse de Amerikan Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası (HIPPA), hastanelerin sağlık hizmeti sağlamasına yardımcı olmak için kullanılacaksa iş ortaklarıyla hastaların verilerini paylaşmaya izin veriyor.